НОВИНИ

Черпоков въвлече и областния управител в битката му срещу Славка Чакърова

Намерете начин да отстраните от поста кмета на Чепеларе Славка Чакърова. Това поиска в официално писмо (изх. № 79/22.06.2017) кметът на село Забърдо Валентин Черпоков от областния управител Недялко Славов и общинските съветници в града. В писмото от две страници, с копие от което „Отзвук“ разполага, Черпоков обвинява Чакърова в „седемте смъртни гряха“ с безпрецедентно остър тон, неподхождащ на местен орган на изпълнителната власт, какъвто е кметът.

„Моля Ви г-н областен управител, дами и господа общински съветници, вземете спешни мерки и пратете г-жа Чакърова на психиатър, тъй като има спешна нужда от такъв специалист… и намерете начин да отстраните същата от поверената й длъжност“ – зове селският кмет. Черпоков нарича още кметицата на Чепеларе „самозабравила се“, „с болни амбиции“, че „никой не я взема насериозно“, защото „излага община Чепеларе в цяла България“ И задава серия от въпроси: защо три месеца чакаме да представим документите в Брюксел за село с най-много туристически атракции в Европа; какво става с катафалката; защо не се отпускат 100-те хиляди за ремонт на пътя Забърдо – Сини ханчета; докога ще чакаме да се издаде разрешително за извоз на дървата на Асен Георгиев; докога ще чакаме да се премахнат дървата срещу кметството, за да монтираме готовата тоалетна; каква е причината да се затвори „работещият туристически център и тоалетната на Чудните мостове – една от най-посещаваните туристически атракции в областта, както и защо се съкратиха двете бройки, които работеха там.“

IMG_20170626_0001
Областният управител Недялко Славов реагира бързо.
На 23.06.2017 г. след среща с председателя на Общинския съвет Росица Черпокова и зам.-председателя Искрен Бозов той изпраща писмо до Чепеларе, с което иска общината да му предостави безвъзмездно за ползване въпросния туристически информационен център. За да не стои затворен, мотивира се пред „Отзвук“ Славов. Областният имал възможност да осигури два щата по временната заетост, които да посрещат туристите през лятото.

„Такива политици трябват. Които реагират веднага, не утре, не вдруги ден. Смолянска област е нямала такъв политик като Славов през последните 20 години. Защото взе отношение. Защото Чудните мостове е един от най-посещаваните туристически обекти в Смолянска област.“ – заяви Валентин Черпоков. Според него затварянето на туристическия информационен център, а с него и на тоалетната вътре, създавало големи проблеми на туристите. Кметът на Забърдо заяви още, че много хора са звънели на тел. 112 с оплаквания, че няма къде да ходят по нужда.

Това обаче не отговаря на истината. На 100 метра до самата забележителност е разположена хижа „Чудните мостове“, в която има тоалетна и която туристите могат да ползват. А общинският туристическият информационен център се намира малко по-далеч от природния феномен – на 150 метра.

На какво се дължи бурната и гневна реакция на кмета на Забърдо? На 17 май кметът на Чепеларе Славка Чакърова издава заповед № 200, с която нарежда да бъде преустановена дейността на Туристически информационен център (ТИЦ) „Чудните мостове”, считано от 01.06.2017. Мотивите за това са неефективност и икономическа неизгодност и в изпълнение на мерките за оптимизиране на структурата и разходите за персонал в плана за финансово оздравяване на общината. А двете служителки – Светла Зилямова (организатор) и Сийка Кушева (екскурзовод) са съкратени с едномесечно предизвестие. На 13 юни Чакърова назначава комисия от 7 души начело с главния архитект на Чепеларе арх. Елена Пищалова, която да извърши комплексна проверка на територията на ТИЦ „Чудни мостове”. На място комисията установява, че непосредствено до общинския ТИЦ са били разположени четири маси за извършване на търговска дейност, кафе-автомат, хладилна витрина за безалкохолни напитки и павилион за топли закуски (палачинки и катми). Нещо повече, въпросният павилион и кафе-автоматът са били свързани с електрическата мрежа на центъра без разрешение и без да е било плащано на общината за ползване на ток. За този павилион не са били внасяни никакви такси за 2016 г., не е имал и разрешение за включване към електрическата мрежа. Токът е бил плащан от общината и по време на туристическия сезон сметките за електричество се увеличават. През март – 27.97 лв., а през май – 136.07 лв.

Konstativen protokol
Събраните такси от санитарните възли, използвани от туристите, от началото на годината са били едва 120.00 лева. Тези средства не са внесени по сметка или отчетени в касата на Община Чепеларе, пише в констативния протокол на комисията. Те щели да бъдат внесени в края на месеца при изтичане срока на предизвестие за освобождаване от длъжност на двете служителки.

Справка, поискана от „Отзвук“ по Закона за достъп до обществена информация от Община Чепеларе показва, че Туристическият информационен център работи от декември 2015 г. Тогава са били назначени и двете служителки – Зилямова и Кушева. През цялата 2016 г. от тях са отчетени 1315 лв. от такса за използване на санитарния възел – през месеците септември, октомври и декември.

На въпрос на „Отзвук“ към кметицата на Чепеларе дали ще предостави безвъзмездно на областния управител да стопанисва ТИЦ „Чудни мостове”, както е поискал Славов, тя отговори, че липсва законова възможност за това. „Имоти, които са общинска собственост, могат да се предоставят безвъзмездно за управление на други лица на бюджетна издръжка или на техни териториални структури съгласно Закона за общинската собственост. Но има условие – ако те не са необходими на общината. Община Чепеларе има одобрен проект с гръцки партньор, който ще се изпълнява по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Гърция. В него се предвижда да бъде създадено общинското туристическо предприятие, в което ще влезнат туристическите информационни центрове, включително и ТИЦ „Чудните мостове”. А докато бъде създадено предприятието по проекта, ще се погрижим за ТИЦ-а като назначим охрана. Утре центърът ще бъде отворен“ – заяви Славка Чакърова.

Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button
Close