Темида

Чепеларски катаджии глобиха дъщеря за нарушение на починалата й майка

Катаджии съставили електронен фиш на дъщеря на починала жена заради нарушение на майка й. За куриозния случай се разбра след заведено дело в Чепеларския районен съд.

На 8 август патрул на КАТ, снабден с мобилна камера, заснема „Рено Меган“ да се движи в района на разклона за село Забърдо със скорост 89 км/час, при ограничение от 50 км/час. Снимката е направена в 15,53 часа. След проверка в регистрите на собственичката на колата – жена от софийско село, е наложена глоба в размер на 300 лева. Когато електронният фиш е изпратен на адреса, се оказало, че жената е починала месец след извършване на нарушението. Дъщеря й направила възражение, поискала анулиране на електронния фиш и прекратяване на преписката срещу покойната й майка. От полицията анулирали фиша, но издали нов срещу наследничката.

С решение от вторник Чепеларският районен съд отмени глобата като незаконосъобразна. В мотивите си съдебният състав посочва, че административно-наказателната отговорност е лична, не се наследява, а се погасява със смъртта на дееца. В случая нарушителят е починал. Дъщеря й не е била собственик на автомобила и не може да се приеме, че тя го е управлявала на 8 август 2017 г., се посочва в съдебното решение.

Advertisement
Етикети
Back to top button
Close
Close
Close