НОВИНИСпорт

Чепеларе спечели титлата „Европейски град на спорта“ за 2022 година

Чепеларе спечели титлата „Европейски град на спорта“ за 2022 г. в категорията „малки градове“. Това стана след двудневна инспекция на ръководителите на ACES EUROPE, водени лично от президента и основател на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта Джан Франческо Лупатели и генералния секретар Хуго Алонсо. Заедно с българските представители на централата Анатоли Илиев и Дамян Диков, те инспектираха града и възможностите, които се предлагат за спорт и активен начин на живот.
Оценителите се запознаха на място с политиката на местната Община относно плановете за развитие на спорта, посетиха спортната база и се срещнаха с представители на спортните клубове. Инспекторите бяха информирани за инвестициите и ресурса, които отделя кметството за социална дейност и спорт на хората със специфични потребности. Подготвящите се за олимпиадата в Пекин сноубордист Радослав Янков и биатлонисти Димитър Герджиков и Антон Синапов лично промотираха родопското селище за авторитетния приз.

В категорията за град до 10 000 жители Чепеларе е оценено по 12 различни критерия – инфраструктура, спорт, инвестиции в спорта, спортен календар, промотиране на продукта и други. „Титлата ще даде възможност Чепеларе да разгърне още повече своя потенциал за развитие на спортния туризъм, спортната си база и надграждане на спортния си календар. Тук отчитаме една от най-силните кандидатури за европейски малък град на спорта в историята на инициативата,“ заяви президентът Лупатели. Той бе категоричен, че Чепеларе е спечелило приза в три различни аспекта. Основният е връщането към здравословния начин на живот, тъй като спортът е здраве.

Хуго Алонсо изтъкна, че „Чепеларе покрива високите критерии с политиката на Общината за утвърждаването на нови възможности за спортуване на всички възрастови и социални групи. Впечатлени сме от това, което има за цел местната управа и специално кметът Боран Хаджиев,“ каза още испанецът, като разкри, че градът е отговорил на изискванията за получаване на престижната титла и е събрал една от най-високите оценки в Европа.

Като част от регламента всеки град, кандидатстващ за титлата, трябва да изработи свое лого. В случая това е мечето Чепи – добре познатият на местните хора символ, който наскоро беше изцяло обновен и променен визуално.

Връчването на титлата „Европейски град на спорта“ по традиция се извършва в тържествена обстановка в залата на Европейския парламент в Брюксел по време на традиционната Гала на ACES EUROPE в края на ноември всяка година. Заради здравната обстановка мястото на церемонията все още е под въпрос, като при невъзможност да се състои в Белгия, сертификатите ще бъдат връчени в Хага – европейската столица на спорта за 2021 г.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close