НОВИНИТемида

Чепеларе се готви на протест срещу закриването на Районния съд в града

Жителите на Чепеларе се готвят за протестни действия срещу предстоящото закриване на Районния съд в града. От Сдружение „Заедно за Чепеларе” изпратиха становище до Висшия съдебен съвет, министъра на правосъдието и омбудсмана на Република България срещу заложената оптимизация на съдебната карта в публикувания доклад по Модел 4 в частта, която предвижда закриване на РС – Чепеларе като самостоятелен  районен съд, и трансформирането му в териториално отделение към РС – Смолян.

„Модел 4 е избран без широко обществено обсъждане с гражданите, местните общности, представители на обществеността и юридическите лица. Той е избран без предварителен анализ на социално-икономическите последици от планираната реформа. Значително е ограничена компетентността на Районния съд като същия престава да бъде основен първоинстанционен съд. Това решение е неоправдано и не държи сметка за правото на достъп на гражданите до съд, както и за ролята на районните съдилища в местните общности”, пише в становището на сдружението, чийто председател е адв. Тонка Динчева.

Съдът в Чепеларе има близо 134-годишна история. Обслужва 13 населени места в общината. Според жителите на Чепеларе модел 4 ще ограничи правото на достъп до правосъдие на гражданите, гостите, туристите. От Сдружение „Заедно за Чепеларе” смятат, че значително е стеснен обхвата на гражданските и наказателните дела, които ще бъдат разглеждани в града. Основаната група дела ще бъдат разглеждани в най-близкия засега съд – Окръжния в Смолян.

„Модел 4 ще затрудни и/или ограничи основни човешки права на гражданите, в това число правото им на достъп до правосъдие, каквото за в бъдеще, гражданите, юридическите лица и гостите на община Чепеларе трудно ще могат да си позволяват. Реформата ще доведе до значително по-големи разходи за гражданите, които желаят да търсят защита на правата си, което ще представлява обективна пречка пред достъпа до правосъдие. Нещо, което не е отчетено от реформаторите. Тук е мястото да бъде споменато, че в голямата си част, лицата изразили становище против избрания модел, считат че недостатък на модела е именно нарушения/затруднения достъп до правосъдие, който достъп ще излезе наистина скъпо- но не за държавата, а за гражданите, които защитават правата си”, категорични са недоволстващите чепеларци.

Районният съд в Чепеларе е сред първите пет съдилища, които са предложени да бъдат трансформирани в териториални отделения. От началото на 2020 г. Районната прокуратура в Чепеларе е закрита и трансформирана в Териториално поделение към Районната прокуратура в Смолян. Местните жители се противопоставиха и на тази реформа – затваряха главния път за Пловдив, заведоха дело във ВАС, но не успяха да запазят държавното обвинение в цялост.

Сега от Сдружение „Заедно за Чепеларе” отново заявяват протеста си и несъгласието. Те са готови да се включат в националните протестни действия срещу реализирането на Модел 4.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close