Здраве

Четирима в ОАИЛ, натровени от „сърнела“

Рязко се увеличили случаите на натровени от гъби в Смолянска област. „Както всяка година, така и тази, през есента се наблюдава увеличение на потока от пациенти“, каза пред „Отзвук“ вр.и.д. началникът на Отделението по анестезия и интензивно лечение в смолянската болница д-р Венцислав Проданов.

Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!

През последните дни са приети четирима натровени от гъби в отделението. Всички те са от различни краища на Смолянска област – Неделино, Баните, Смолян, но общото е, че по техни думи са яли „сърнела“.

„Днес една от жените е изписана в добро състояние. Другият пациент, който е мъж, е възстановен, но ще остане още два-три дни в болницата“, добави д-р Проданов. По-добре е хората да ядат трева или нещо друго, но не гъби, независимо колко добре ги познават, съветва д-р Проданов.

Въпреки твърденията на повечето гъбари, че сърнелата няма двойници, трябва много да се внимава, защото е възможно да бъде сбъркана с отровна мухоморка. Младите сърнели често приличат на други гъби, затова е по-добре да се изчака да пораснат.

Специалистите обясняват, че съществуват два вида отравяния от гъби – с дълъг и къс период на поява на симптомите. По-опасен е дългият период – характерен за отравяне със зелена, бяла и жълта мухоморка, които много приличат на печурката. При появата на признаците на интоксикация обикновено вече е късно.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close