Местна властПолитика

БСП сезира областния управител за затварянето на „Ученически столове“

Има съмнения и за конфликт на интереси на съветник от ДПС

БСП сезира областния управител Недялко Славов за незаконосъобразност на решението, с което Общинският съвет на Смолян спря дейността на общинската фирма „Ученическо и столово хранене“ ЕООД. Това обяви председателят на групата съветници от левицата Стефан Сабрутев на пресконференция в понеделник. В нея участваха още съветниците Виолета Бояджиева, Рабие Кьосева, Иван Френкев и Димитър Кръстанов.

Решението на ОбС в четвъртък, миналата седмица, Община Смолян да прехвърли столовете на училищата и директорите да организират изхранването, а общинското предприятие да бъде затворено, предизвика повече от 3 часа дебати в сесийната зала. В крайна сметка Мелемов успя да наложи волята си и с гласовете на управляващата коалиция от ГЕРБ, ДПС и ЗНС, решението бе прието.

Кметът Николай Мелемов убеждаваше общинските съветници, че нищо няма да се промени – децата ще се хранят в същите столове, същите готвачи ще готвят и доставчикът на хранителни продукти остава същият

До извънредната ситуация се стигна след като доставчици на хранителни продукти обявиха, че спират доставките на „Ученически столове“ заради натрупани дългове, които наближават 200 хиляди лева.

Вместо да прибегне към оздравяване на предприятието, което се управлява от 2012 г. от предложения от самия него управител Григор Павлов, кметът Мелемов обяви, че ще поиска от Общинския съвет да стартира процедура по ликвидация на общинската фирма. „Предприятието е натрупало загуби. Ако не се вземат мерки, в края на тази година задълженията ще скочат двойно и тройно“, аргументира се Мелемов.

Според общинския съветник Димитър Кръстанов отговорност за натрупаните дългове носи кметът на общината, който е подписал договора за управление с Григор Павлов, но не е контролирал как управлява общинската фирма. Той припомни и факта, че през 2012 г. по предложение на ГЕРБ е била променена Наредбата за управление на общинските търговски дружества заради Григор Павлов, който е само със средно образование, а изискването дотогава е било за висше образование.

Сабрутев изрази и съмнение, че при гласуването на решенията за „Ученически столове“ общинският съветник от ДПС Вижданка Младенова е била в конфликт на интереси. Младенова гласува „за“ предложението, с което бяха отпуснати 100 000 лева на предприятието за разплащане с доставчици, а самата тя работи във фирма „Хаджиеви къмпани“, която има да получава пари от доставки на плодове и зеленчуци, а нейният подпис е под фактури на фирмата.

Зарко Маринов

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close