Темида

Бременна жена загубила бебето си след катастрофа на заледена улица

Община Девин е осъдена да плати обезщитение от 13 500 лева на семейството, пострадало при инцидента

40-годишна жена е загубила бебето си в седмия месец, след като излетяла от заледения и неопесъчен път и паднала в реката в Девин. Инцидентът станал през февруари миналата година, но преди дни Районният съд в града осъди общината да плати обезщетение на семейството за нанесените имуществени и неимуществени вреди – 10 000 лева на жената, която загубила бебето си, 1 500 лева на 7-годишния й син за изживения стрес и 2 000 лева на съпруга й Съби Кафеджиев за потрошеният автомобил.

На 13 февруари към 7,30 часа Мирослава Ясенова тръгнала със 7-годишния си син към училището. Тя била с колата на мъжа си „Рено Меган Сценик“. Малко преди автосервиза и автомивката в кв. Саята тя попада в капана на заледен и неопесъчен участък. Загубила управлението и колата излетяла в реката по таван. По време на катастрофата коланът притиснал силно бременната жена в корема. Стресът и страхът били огромни. Няколко дни по-късно тя постъпила в болницата в Смолян със силни болки, а лекарите установявили, че в резултат на инцидента и притискането на колана, плодът е умъртвен.

След катастрофата на място пристигат служители на Районното управление в Девин, които също виждат, че пътният участък е заледен и не е опесъчен за безопасно преминаване на колите.

Мирослава подала сигнал и в прокуратурата, но получила отказ за образуване на досъдебно производство, а преписката е била прекратена месец след катастрофата.
По време на делото е разпитан и служител на полицията, който станал свидетел на инцидента. Мъжът посочва, че улицата била изключително заледена, колите се движили бавно – с около 30 км/ч. Видял как автомобила на Мирослава изхвърчал надолу в реката. Слязъл по стълбите към реката и забелязал, че жената вече била излязла от колата. Детето й обаче било на задната седалка с предпазен колан. Автомобилът бил по таван, на челното стъкло. Той веднага се обадил на Районното управление и на място пристигнали колегите му. След около 10 минути пристигнал и зам.-кметът на общината Владимир Солаков. И чак тогава минали автомобили да опесъчат пътя. По думите на униформения участъкът не само бил заледен, но на самия завой имало допълнително изтичаща вода от шахта. Течащата вода образувала допълнителен дебел слой лед. И пътните полицаи, пристигнали на произшествието посочват, че пътят бил силно заледен – като стъкло, без да е опесъчен.

Заместник-кметът Владимир Солаков твърдял пред съда, че пътят е бил опесъчен по-рано, било заскрежено и до тротоара се виждал пясък. Семейството заведе три дела в Девинския районен съд. И по трите вече са постановени решения, които обаче подлежат на обжалване пред Окръжния съд в Смолян.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close