НА ФОКУСПолитика

Борисов раздаде над 20 милиона на общините в Смолянско, управлявани от ГЕРБ

В сряда с решение на Министерския съвет бяха предоставени допълнителни трансфери по бюджетите на общини в страната в общ размер 264,1 млн. лв. От „излишъка“, или както се изразява премиерът Бойко Борисов – от „мазнинката“. Значителна част от тези пари – 23,3 млн. лева, се дават на 7 общини в Смолянско. Най-голямата сума е за Община Смолян – 9 милиона лева, а най-малката – за Община Неделино – само 350 000 лева. Три общини не получават и стотинка – Девин, Мадан и Борино.

Как и защо правителството е разпределило по този начин милионите – не е ясно. Очевидно е, че критерий не е броят на живеещите, тъй като разликата между общини като Чепеларе и Неделино, които имат почти еднакво население, е огромна. Не е и финансовото състояние на съответните общини, защото стабилната във финансово отношение Община Златоград получава над 2 млн. лв. за сметка на общини като Девин и Неделино. Не са и за приоритетни проекти.  И този път няма средства за обхода на Чепеларе, един от най-важните за подобряването на пътната комуникация на област Смолян с Пловдив и вътрешността на страната. Няма пари и за очаквания от 10 години тръбопровод от термалния извор в с. Ерма река до гр. Златоград.

Лъже ли Цвета Караянчева?

Правителството на Бойко Борисов „не дели общините по партиен признак“. Думите са на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и бяха изречени в Кърджали през октомври, когато бе направена първа копка на спортна зала в града. Разпределението на 264-те милиона лева обаче напълно опровергава думите й.

Общините в Смолянска област, които получават над 20 млн. лева – Баните, Доспат, Златоград, Смолян и Чепеларе се ръководят от ГЕРБ. За Девин, Мадан и Борино, които се управляват от БСП и ДПС, няма нищо. Изключение правят единствено Неделино и Рудозем. Средствата за Община Неделино са твърде малко и не влияят на общата картина. „Изключението“ Рудозем обаче също потвърждава правилото. Обектите, за които е отпуснато финансиране на управляваната от ДПС община, е за изграждане на водоем и външен водопровод в местността Елидже – 967 800 лева, за вътрешна водопроводна мрежа на село Чепинци (І-ви етап) – 910 000 лева. Всъщност парите са за ГКПП „Елидже“ – обект, който се изгражда от правителството чрез областния управител на Смолян. В местността Елидже има водохващане, с което се снабдява с вода част от село Чепинци. На мястото на това водохващане се прави водоем, за да се гарантира водата на граничния пункт, а средствата, посочени за „вътрешна водопроводна мрежа на село Чепинци“ се заделят, за да не остане селото без вода заради пункта.

Предизборно наливане… или оливане

Харченето на милиони без санкцията на Народното събрание се превърна в масова практика на третия кабинет на Бойко Борисов. И в предишни години, и при предишни правителства в края на годината са се отпускали средства за разходи на общините. Разпределянето им рядко е било на принципна основа, с необходимата обосновка и разчети. Но винаги се е спазвало приличие. Пари се отпускаха, макар и по-малко, за общините, управлявани от опозицията. Този път демонстрацията е явна, а Борисов дори не имитира разделение между Партия и Държава.

Още докато вървеше, образно казано, заседанието на Министерския съвет, медиите получиха прессъобщения с информация за щедрите трансфери от Бойко Борисов към българските общините. Не от правителствения пресцентър, не от областните управители, не от кметовете на общини, а от областните структури на ГЕРБ. В тях описанието на милионите и целевото им предназначение се придружаваха с изявления на депутатите от региона и областните ръководители на ГЕРБ. Около 11.00 часа в сряда в цялата страна от местните офиси на ГЕРБ до местните медии бяха изпратени съобщения по калъп. Във всички тях се неизменно бе подчертавана ролята на първия партиен и държавен ръководител Бойко Борисов. Ще цитирам само части от прессъобщението на ГЕРБ – Смолян. „Правителството и министър-председателят Бойко Борисов за пореден път показаха ангажираност към проблемите на родопските общини“ – казва областният ръководител на ГЕРБ Николай Мелемов. „Допълнителните трансфери са необходими за реализирането на значими проекти, от които ще се възползват стотици жители от региона“, отбелязва и депутатът д-р Даниела Дариткова.

Пет часа по-късно, в 16.00 часа, бе изпратено официалното съобщение от пресцентъра на Министерския съвет. То бе твърде лаконично:

„Предоставят се допълнителни трансфери по бюджетите на общини, в общ размер 264,1 млн. лв., за финансиране изпълнението на редица инфраструктурни проекти в социалната и техническата инфраструктура – реконструкция, рехабилитация и ремонт на улична мрежа и общински пътища, доизграждане и основен ремонт на водопроводни мрежи, изграждане на спортни и детски площадки, ремонт и възстановяване на централната градска част на някои населени места, ремонт на детски градини, читалища и училища.
Допълнителните разходи и трансфери се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 година.“

Съобщенията на местните структури на ГЕРБ за „щедростта“ на Борисов към общините днес вече са качени в стотици сайтове из цялата страна. Но дали ще изпълнят предизборните си цели, или ще имат по-скоро обратен ефект, предстои да видим.

Как се разпределят 23-те милиона?

Община Баните – 1 140 000 лева.
За реконструкция на ул. „Родина“ в с. Баните – 208 000 лева, за реконструкция на ул. „Стефан Стамболов“ в с. Баните – 150 000 лева, за изграждане на помпена станция и черпателен резервоар за сондаж в с. Баните – 182 000 лева, за изграждане на вътрешна водопроводна мрежа в с. Оряховец (І-ви етап) – 200 000 лева, за изграждане на улица и транспортен подход към Пречиствателна станция в с. Баните (І-ви етап) – 400 000 лева.

Община Доспат – 2 000 000 лева
За изграждане на нов градски център в кварталите 8, 9 и 18 на Доспат.

Община Златоград – 2 149 000 лева
За основен ремонт на улици, проучвателни и проектни работи за изграждане на нов кооперативен пазар, паркова зона, паркови атракции и детска площадка в Златоград.

Община Неделино – 350 000 лева
За проект, оценка и потенциално разкриване на минерални води, за хидрогеоложки проучвания и проучвателни сондажи.
Община Рудозем – 1 877 000 лева
За изграждане на водоем и външен водопровод в местността Елидже – 967 800 лева, за вътрешна водопроводна мрежа на село Чепинци (І-ви етап) – 910 000 лева.

Община Смолян получава 9 000 000 лева.
За ремонт, изграждане и реконструкция на улици, пътища и прилежаща инфраструктура на територията на община Смолян, в т. ч. в селата и в областния град са предназначени 7 000 000 лева. За ремонт на улична мрежа, пътища и прилежащи съоръжения към тях, находящи се на територията на КК „Пампорово“, в частта на община Смолян – 2 000 000 лева.

Община Чепеларе – 6 800 000 лева
За реконструкция на централната улица в КК „Пампорово“, в частта на община Чепеларе са предвидени 2 800 000, за изграждане на многоетажен паркинг в имот публична общинска собственост по плана на КК „Пампорово“ – 3 000 000 лева, за реконструкция на улична мрежа и съоръжения в гр. Чепеларе – 1 000 000 лева.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button