БИЗНЕСНА ФОКУС

Борисов праща на канцлера Меркел и на Еврокомисията в Брюксел защитни очила, произведени в Смолян (видео)

Днес премиерът Бойко Борисов пристигна в Смолян за около час заедно вицепремиера Томислав Дончев и шефа на Националния кризисен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Той кацна с хеликоптера на стадиона в Смолян и посети завода на „Арексим инженеринг“, където разгледа производствената линия за защитни очила и шлемове от коронавирус.

Очилата са изцяло български патент и са създадени от Техническия университет в София и „Арексим инженеринг“. Собственикът на предприятието Кирил Асенов представи продукта на премиера и обяви, че за 12 дни е успял да внедри производството като е готов да произвежда между 150 и 200 хиляди месечно.

„Техническият университет и „София Тех Парк“ работим отдавна с „Арексим инженеринг“. Буквално за часове решихме да започваме серийно производство. За по-малко от 2 дни направихме собствен дизайн на очилата. Тези очила не са взаимствани от никой, те са с авторски права.“ – обясни на министър-председателя проф. Георги Тодоров от Техническия университет. „Науката и бизнесът направиха в България нещо, което в Европа не са направили до момента като скорост и ниво на изпълнение“, добави той.

Премиерът Борисов и ген. Мутафчийски си сложиха очилата, създадени от Техническия университет и „Арексим инженеринг“, които представи проф. Тодоров (вдясно)

„По най-бързия начин в лабораторията да се сертифицира, и едното и другото (очилата и шлемовете – бел. ред), и да да има и кашонче да пратя на Комисията и за други държави, които са ми искали. За да може да върви паралелно процесът.“ – разпореди министър-председателят. „Професоре, цял ден днеска съм само с професори. Вече като чуя някой обикновен човек му се радвам повече“ – каза му премиерът.

„Иде ми да те прегърна, ама …“ – обърна се Борисов към Асенов и добави „Скъпите гости си отиват навреме, за да могат другите да работят.“

„През Министерство на икономиката явно е станало известно на премиера, че има такъв производител, който се е нагърбил да прави такива специфични средства за медицинска защита – очила. “ – обясни днешната визита на министър-председателя Асенов.

„От вчера имаме серийно производство. Това са свръхпрецизни очила за медицинска защита за хората, които са на първа линия в борбата с COVID-19. Едно от местата, през които прониква вирусът – са очите. Но нямат очила. Имат шлем, но той е само горната част на защитата. Пълната екипировка е шлем, очила и маска. Ние се ангажирахме да направим това, което е най-дефицитно в момента в Европа. В Европа и навсякъде по света такива очила няма.“ – добави Асенов. Той допълни, че тези очила могат да бъдат закупени евентуално за държавния резерв. Имало интерес към тях и от страни-членки на Европейския съюз. Премиерът взел и мостри, които да изпрати на канцлера на Германия Ангела Меркел.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close