Advertisement
МЕСТНА ВЛАСТ

Близо 200 на протест в подкрепа на шефката на болницата в Девин

Близо 200 човека се включиха в протеста в защита на болницата и нейният директор Радка Грозданова. Вчера граждани, медицински работници и лекари, се събраха пред сградата на Общината, за да изразят своите опасения и тревоги, заради обявения конкурс за управител на здравното заведение, както и от нехайството на кмета към проблемите на здравното заведение. Първоначално плахо, в последствие и по-смело, присъстващите аплодираха изявленията на тримата организатори – Лора Славчева, Диана Чаушева и Живко Чепишев.

Сред протестиращите имаше и жители на общините Борино и Доспат

„Преди три години болницата беше една празна сграда с непотребни вещи. Г-жа Грозданова я извади от мъртвата хватка и я напълни със съдържание. Тя е човекът, който се яви на конкурс с дългосрочна програма, с която гарантира съществуването и оцеляването на болницата“, каза Лора Славчева. Тя припомни за проваления протест миналата седмица и опитите на общинското ръководство отново да принуди протестиращите да направят митинга в двора на болницата. „В деня, който обявихме за протест, много екстремно организираха безплатни профилактични медицински прегледи от ендокринолози от ВМА. От Общината поискали разрешение от РЗИ да бъдат проведени, като в същото време излъгали – по думите на д-р Найденова от РЗИ, че прегледите ще се проведат от мобилни лаборатории, а те бяха в стаи в читалището. Ще си позволя да цитирам д-р Найденова, която се обърнала към ръководството на общината с въпроса кому са необходими тези прегледи при условие, че болницата има едно такова светило, каквато е доц. Клечкова, и че за гражданите пак безплатно могат да си провеждат такива прегледи и защо, след като е собственик на болницата, общината играе против интересите на здравното заведение“, допълни Славчева.

Лекарите от болницата в Девин изразиха своята позиция в подкрепа на Радка Грозданова

Протестиращите обясниха, че не са против провеждането на конкурс, но са против методите, които неведнъж са прилагали в подобни ситуации от Общината. Според тях конкурсите се провеждат с готови написани протоколи и дори без присъствието на участника. Те са убедени, че провеждането на конкурса за директор на болницата е предрешен и за това място се готви човек, който е удобен на управляващите, който има някаква друга цел, различна от това болницата да работи, да обслужва населението не само на община Девин, но и на Борино и Доспат.

Част от протестиращите бяха насядали под сенките

„Срамувам се от поведението на нашите управляващи и общинското ръководство пред доц. Клечкова, д-р Дечев, д-р Яръмов и другите медици, които са днес сред нас“, посочи Лора Славчева.

След нея думата взе Диана Чаушева, която представи накратко успехите на Радка Грозданова като директор на здравното заведение. „Никой не искаше да поеме управлението на нашата празна болница. Само един човек дръзна и се осмели да застане начело и с цялото си сърце и душа, с високия си професионализъм и човешки качества, с всеотдайния си ежеминутен труд успя от една празна сграда да създаде това, което имаме днес – работеща болница с 5 отделения, медицински център, сплотен екип от лекари, медици и помощен персонал в името на най-ценното – защита здравето на населението. Това е г-жа Радка Грозданова“, каза на микрофона Диана Чаушева. Тя допълни, че единствено Радка Грозданова е дръзнала да застане срещу Андрей Кехайов, който преди няколко месеца отново поискал близо 400 000 лева от болницата. Грозданова води битка и с НЗОК за дължими над 200 000 лева за извършени дейности. През всичкото това време от Община Девин не са направили нищо, за да помогнат на болницата , не са се предприели мерки и за погасяване на останалите стари задължения, които продължават да тежат като воденичен камък. На фона на всички тези проблеми Грозданова е успяла да изготви и спечели европейски проект на стойност 600 000 лева за доставка на високоспециализирана апаратура, сред които дигитален рентгенов апарат, както и друга апаратура, нужни за здравеопазването.

На протестът присъстваше бившият кмет Цветалин Пенков и ендокринологът доц. Лилия Клечкова

Диана Чаушева, която е и общински съветник, разказа как докладната записка за стартирането на процедура за обявяване на конкурс, не е била разгледана от Комисията по здравеопазване към ОбС и на поставените въпроси защо е прескочена постоянната комисия, отговор не е получен. Спорен е и моментът с избора на председател на комисията по избор на директор. За такъв е избрана общинската съветничка от ГЕРБ Венета Тодорова, която е инженер лесовъд, и е без медицинско образование.
Мандатът на Радка Грозданова като директор на болницата е изтекъл миналата година. Нито тогава, нито в началото на тази година, когато се подписват договорите със Здравната каса, уговарят се нови клинични пътеки, набират се лекари, конкурс не е обявен. Протестиращите попитаха защо една година по-късно Общината решава да търси директор, вместо да продължи договора с досегашния шеф за още три години, каквато възможност дава законът.

„Стига с тези експерименти с болницата, които времето показа, че не ни носят нищо добро и че подлагат на риск съществуването на лечебното заведение. Заставаме до човекът, който с високият си професионализъм, милосърдие и търпение вдигна на крака нашата болница и продължава да се бори за нейното оцеляване и развитие. Настояваме за отмяна на решението на общинския съвет за обявяване на нов конкурс и удължаване на мандата на г-жа Грозданова. В тази връзка предлагаме да се започне събиране на подписи в подкрепа на току що предложените искания, както и да бъдат изпратени отворени писма до премиера на РБ и Омбудсмана за съдействие“, заяви от трибуната Диана Чаушева.

Д-р Севдалин Яръмов взе думата от името на лекарите в болницата

Пред протестиращите излезе и д-р Севдалин Яръмов, който очерта накратко най-сериозните проблеми на здравното заведение. Той с болка съобщи, че вече няколко години болницата се отоплява на ток, което затруднява много финансовото й състояние. „Трябва да се направи ремонт и на детско отделение, което сега е в помещенията на Неврологично отделение. Мисля че общината трябва да поеме някаква грижа, трябва да помогне“, посочи медикът и призова принципалът да предприеме мерки, за да не се принудят хората от трите общини да правят здравен туризъм.

Лидерът на ДПС в Девин Карамфил Каров (в ляво) и лидерът на „Атака“ Илко Костадинов (в дясно)

Диана Чаушева съобщи, че преди няколко дни председателят на ОбС Борино Анелия Джибирова предложила болницата да бъде дадена на Община Борино за стопанисване, за да покажат как се управлява, как се грижи и как се развива едно общинско здравно заведение. Това бе потвърдено и от лидера на ДПС в Девин Карамфил Каров, който е разговарял по този повод с председателя на движението Мустафа Карадайъ. Ако Община Девин не може да се грижи за болницата и да отделя необходимите средства за съществуването й, Община Борино ще го прави“, декларирал Карадайъ.

Протестът се проведе пред сградата на Община Девин

„До момента г-жа Грозданова със своя екип доказва, че болницата е в състояние да стъпи на крака. Питам тези управници, защо не им се дава възможност с този ръководител да продължат да работят. Но причината е друга – не е от тяхната партийна клика, не е от тях да ги слуша. Има и икономически интереси за болницата. Пълно безхаберие – оставили са болницата на самотек. В тази община почти всички конкурси са нагласени, слагат си техни хора. Ако не си от политическата им партия, не си роднина или любовник на еди кой си, нямаш място там. Случаен човек не може да влезе там. В тази община цари мракобесие. Командват местни дерибеи, а не народа. Отнеха правото на хората да научат как се изразходват публичните средства на Общината. Крадат като за последно. Общината се обслужва от няколко обръча от фирми, близки до местните управници. Сключиха договор за сметосъбиращи машини за 500 000 лв., които са една руина – и за скрап не стават. Общината има юристи, а дават пари на външни адвокати. Платили са над 120 000 лв. Защо тези пари не дадоха на болницата. Тази болница е ваша, а не на тези управници“, каза пред насъбралите се хора адв. Живко Чепишев.
Дияна Чаушева съобщи, че събирането на подписи ще започне от днес на място, което ще бъде определено от Общината. Ако до две седмици кметът и Общинският съвет не чуят исканията на недоволните граждани, протестите ще продължат до постигане на резултат.

След края на митинга протестиращите нападнаха с думи общинската съветничка от ГЕРБ и председател на комисията по провеждане на конкурса за директор на болницата Венета Тодорова, която поиска да говори по микрофона

В края на протеста председателят на конкурсната комисия за избор на директор на болницата и общински съветник Венета Тодорова поиска микрофона, за да се изкаже. Думата обаче не й бе дадена и това предизвика словесен сблъсък, при който девинчани ясно показаха, че не искат да чуят нейното мнение.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!