Advertisement
СпортОБЩЕСТВО

Близо 20 деца от Смолян тренират безплатно в Спортен клуб по тенис на маса „Орфей”

аля Русева е в основата преди пет години в Смолян да бъде регистриран Спортен клуб по тенис на маса „Орфей”. И благодарение на нейните усилия до сега, като председател на клуба, този спорт в областния град е все още жив.

Всичко тръгнало от сина й Кирил и съпруга й Бисер, вече покойник – влюбени в тениса на маса и активно трениращи. А Галя, която е учителка по физическо възпитание, и също запалена от този спорт, не останала настрана. Заела се през 2017 г. с нелеката задача да регистрира СК „Орфей”. Избрала митичното име на певеца Орфей, който е емблемата на Родопа планина.

Галя Русева със съпруга си Бисер и сина си Кирил

В момента клубът има два мъжки отбора. Единият се състезава във „В-3”, а другият – във „В-1” Югоизточна България. „За съжаление нямаме детски отбор. Тренираме деца, които се състезават самостоятелно, но заради това, че отборните надпревари са само два пъти в годината, не сме сформирали тим”, каза Галя Русева.

От тази учебна година децата се тренират безплатно. „Има моменти, когато идват 15, друг път 18, 20 и т.н. Нямаме точен брой ученици, които се учат на тенис на маса. Напоследък обаче ме изумява това, че вече идват и четири-пет момичета, мънички – от първи до трети клас”, добави Русева, която освен, че е председател на клуба, е и треньор на децата. В работата с подрастващите логистична подкрепа й оказва част от мъжкия отбор и синът й, когато си идва в Смолян. Кирил Русев е второкурсник във Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров” във Варна.

Тренировка в залата

„Лошото е, че когато децата влязат в пубертета, започват да се отказват лека полека от спорта. Тогава вече са им други приоритетите”, споделя още Галя Русева.

Отборно СК „Орфей” се намира в златната среда в българския тенис. Но огромен трус за състезателите се оказали кончината на Бисер Русев – тази година, и на Венцислав Иванов – миналата година. „Мъжете трудно влязоха в релси, защото това беше огромен шок за отбора. Дори пропуснахме единия кръг.

Струпаха ни се година след година, все негативни неща. Сега трябва да си пренаредим приоритетите, за да може да потръгнат пак нещата. Може би ще заложим повече на децата”, с тъга отбелязва председателката.
Децата тренират в Спортна зала „Величко Чолаков” в понеделник и сряда. А мъжете в друга зала, за която си плащат наем. „Всички, които участваме в клуба, сами си плащаме транспортните разходи и наема за другата зала. Не получаваме субсидия от никъде, дори и от Община Смолян. Изцяло сме на самоиздръжка”, посочи Русева. Състезателите събират пари, за да покриват разходите. Мислели са да си вземат по-голямо помещение, но всичко е свързано с много пари. „Стоят празни помещения, които се рушат, но не ги дават. Ние ще си покриваме разходите за електричество и вода, но с наема вече става непосилно всичко. Нямаме приходи, не взимаме такса от децата, не събираме членски внос”, споделя за проблемите смолянчанката.

В СК „Орфей” тренира и параолимпиецът Мустафа Юсеинов от Мадан (известен сега като Стефан Узунов). Борбеният маданчанин идва с инвалидна количка и умело върти хилката с ръка. Той е състезател в бургаски клуб за хора с увреждания и за Русева е най-точният пример за това, че човек, каквото си постави за цел, независимо от обстоятелствата, може да го постигне.

СК „Орфей” организира и ученически състезания, които са начин да се популяризира този спорт сред децата. Вече три благотворителни турнира са проведени в Смилян – два от тях за събиране на средства за Радина и Денислав, а тази година, през май и за филиала на ДГ „Дъга” в Смилян – за реновиране на санитарните помещения.

СК „Орфей“ организира благотворителен турнир в памет на Бисер Русев

На 17 декември м.г. се проведе благотворителен турнир в памет на Бисер Русев в спортната зала. За него състезателите от СК „Орфей” казват: „Беше невероятен човек, треньор и спортист. Неговите съвети и напътствия ще останат завинаги в нашите сърца, защото той ни обичаше и подкрепяше безрезервно”.

„В тениса на маса трябва да мислите „няколко крачки напред“. Той развива координация, бързина на движенията, перфектно периферно зрение, концентрация и най-вече екипност”, убедена е Русева. Тя се надява повече деца да идват в залата, защото те са нашето бъдеще.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!