НОВИНИ

Близнаци останаха кръгли сираци, Неделино с благотворителна акция за 12-годишните деца

Жителите на Неделино започнаха благотворителна акция за 12-годишните Борислав и Ивайло Хаджиеви, които останаха кръгли сираци. Във вторник вечерта, след тежко боледуване от рак на белите дробове умира баща им Здравко. А преди 10 години шестокласниците губят и майка си Катя, която умира от рак на гърдата.

„Загубиха майка си преди да я познават, а сега и баща си. Нека да се помогне на тези дечица по някакъв начин, не всеки от нас има „честта“ да остане кръгъл сирак на крехките 12 години, а децата трябва да продължат! Парите или нашата помощ няма да върнат думите „мама“ и „тате“ на устните на тези деца, но можем да подарим малко разбиране и финансова помощ, за да намалим липсите поне. Почивайте в мир, Катя и Здравко….Неделино ще бди над рожбите ви!“, написа Ренета Ръжева във фейсбук. Цялата община е потресена от съдбата на децата и идеята за благотворителност се поема като лавина.

След като умира майка им бащата Здравко с помощта на сестра си се грижат за Борислав и Ивайло. Всички жители на града са потресени от трагедията и искат да помогнат на момчетата. „Към момента децата са добре психически и физически. Най-спешно на първо време е да имат човек до тях. Една от сестрите ми пое грижите. Тя ще стане настойник и ще опитаме да запълним празнотата. Но няма как да се балансират нещата”, каза един от роднините на децата.

Страницата на общината в социалната мрежа е залята от искания на хора да помогнат на децата. По предложение на кмета Боян Кехайов предстои Общинския съвет в Неделино да гласува еднократна помощ от 1 000 лева за поемане на погребението и неотложни нужди на децата.

Проведени са срещи с Дирекция „Социално подпомагане“ и Отдел „Закрила на детето“ с цел отпускане на социални помощи и ежемесечно подпомагане на двете непълнолетни деца. Кметът е разговарял и с училищното ръководство за безпроблемното продължаване на обучението на децата и евентуално отпускане на стипендия.

„Към момента няма възможност за откриване на дарителска банкова сметка на името на децата, тъй като все още не е определен техен настойник. Надявам се в близките 1-2 дни и този проблем да бъде решен. Благодаря ви за бързата реакция и съпричастността, която проявихте от Неделино и чужбина. За тези, които желаят да дарят парични средства Община Неделино организира поставянето на кутия за дарения, която се намира във фоайето на администрацията. Убеден съм, че с общи усилия наистина ще помогнем на близнаците Ивайло и Борислав и се надявам в инициативата да се включат всички, които имат добри сърца“, каза Боян Кехайов.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close