Темида

Бизнесмен „ошушкал“ вещи за 82 хил. лева от англичани

След две години дела собственикът на апартхотел „Форест нук 3“ бе осъден на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок. Смолянският окръжен съд призна за виновен 41-годишния Недялко Кацаров и постанови конфискация на мезонет и два гаража в София и по една втора идеална част от два апартамента в Смолян. Кацаров бе лишен от правото да упражнява професия или дейност, свързана с управление на чуждо имущество и с управление на етажна собственост за 5 години.

Обвинението е за извършено обсебване в особено големи размери, което представлява особено тежък случай. Липсващото имущество от апартаментите на чужденците е на обща стойност 82 326 лева.

Историята с комплекс „Форест нук 3” започва през май 2005 г. Четирима смолянчани – Рангел Трифонов, Недялко Кацаров, Валери Крушовлиев и Костадин Узунов, регистрират в Смолянския окръжен съд „Пампорово дивелопмънт“ ООД и стартират строителството в курортно ядро „Райковски ливади”. Проектът включва изграждането на две сгради с около 240 апартамента, девет двуетажни вили, ресторант, бар и др. Паралелно с това стартират и рекламна кампания и обявяват имотите за продажба на зелено. Клиенти са англичани и ирландци, които превеждали парите по сметка към „Пампорово дивелопмънт” и по личните сметки на Недялко Кацаров.

Четиримата съдружници регистрират още една фирма – „Пампорово мениджмънт“ ЕООД, която осъществявала менажирането и поддържането на комплекса. Впоследствие дружеството е прехвърлено на Тодор Тодоров, а малко по-късно била създадена и нова фирма – „Форест нук мениджмънт”, която е избрана и за управител на етажната собственост в апартхотела. Същата съдба има и първата им фирма – „Пампорово дивелопмънт”, която през 2011 г. е прехвърлена на Филип Филипов от Ямбол.
Не след дълго дружеството започва да изисква от чужденците да плащат за поддръжка и управление на притежаваните от тях апартаменти и студия. Цената била 12 евро на кв. м, и станала причина за конфликт между Недялко Кацаров и собствениците. През 13 декември 2008 г. англичани идват на Пампорово и откриват, че в жилището няма ток и вода. Мебелите, които лично си купил, били покрити с прах и мръсотия. След завръщането си в Англия решава да търси контакти с други собственици. Оказва се, че и те били излъгани и недоволни. Взели решение да се обединят заедно, за да разрешат проблемите си с Недялко и направили Асоциация на собствениците, като техен представител става адв. Дънкан Уолас.

Адв. Дънкан Уолас, който е женен за българка, се зае със случаите на пострадалите собственици на апартаменти.

Две години по-късно същият англичанин, заедно със свой съгражданин, отново идват в България и се свързват с Аманда Мери Джейн Херцог. Тя организирала подмяната на ключалките на 37 апартамента. По онова време липси от жилищата не са констатирани. Но апартаментите били използвани без знанието на собствениците и в тях открили остатъци от храна, мръсно бельо и други чужди вещи. Близо година по-късно Аманда установява, че патроните на 37 от апартаментите са подменени. Чак през януари 2012 г., след наемане на охранителната фирма „Тринити С”, става ясно, че жилищата са изпразнени.

Присъдата на Недялко Кацаров не е окончателна и подлежи на обжалване.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close