Advertisement
Култура

Бившият окръжен прокурор Георги Крумов подписа договор за пиеса със смолянския театър

Бившият окръжен прокурор на Смолян Георги Крумов подписа договор с Родопски драматичен театър за поставяне на нова пиеса. До контрактът се стигнало, след като творбата, озаглавена „Куче върху котка“, била прочетена от режисьора Теди Москов.

Advertisement

„Теди Москов ми беше на гости в началото на годината. Имах нова пиеса – „Куче върху котка“. Дадох му да я прочете, много я хареса. Разговарял е с ръководството на театъра в Смолян и преди една седмица подписахме договор. Пиесата ще бъде поставена на сцената на театъра тази година.“, посочи Георги Крумов. За трети път Родопският драматичен театър ще поставя негова пиеса. Тепърва ще се избира актьорският състав. Героите са двама – съпруг и съпруга. „Куче върху котка“ е сериозна пиеса за отношенията в едно семейство, което празнува Сребърна сватба“, издаде в аванс част от пиесата Георги Крумов.

Бившият окръжен прокурор е автор на много пиеси. Десет от тях досега са поставени в радиотетъра. Две – в телевизионния театър, и две в смолянския театър. Крумов е печелил сребърен медал за сценарий от фестивала в Бърно, Чехия и златен медал от Одеската киностудия. През 2019 г. получи първа награда от XII Национален конкурс за хумор и сатира „Кубрат 2019“, организиран от Община Кубрат, БНР – програма „Христо Ботев, НЧ ”Св. Св. Кирил и Методий – 1891” и Клуб на хумориста „Жарава”. Смолянчанинът е участвал в надпреварата в раздел „Стихотворение“ с творбата си „Пенсионерско видение“.

Театърът и аз до него

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра

Моят допир с театъра започна през 1965 година, когато постъпих в новия родопски град Чепеларе като учител по музика и диригент на акапелния хор и щатния духов оркестър при читалище „Родопска искра”. Заварих изключително талантлив театрален състав. Не мина много време и дяволът ме бъзна да напиша една комедия със заглавие „Лудница за милиони”. Тогава навсякъде се честваше 50-годишнината от Великата октомврийска социалистическа революция, съкращавана просташки на ВОСР. В пиесата ми се разказваше за трима начетени магазинери, които за да не отидат в затвора, се преструват на луди и постъпват в психиатрия. Да, ама на афиша написахме така: „Лудница за милиони – в чест на Великата октомврийска социалистическа революция”. До премиера не се стигна. Наскачаха от милицията в Чепеларе, пристигнаха ченгета и от Смолян, ядохме калая и забраниха пиесата. После бая време от балкона на читалището си пускахме хартиени лястовички от афишите в чест на 50-годишнината от ВОСР!…
За читалището в кв. Долно Райково написах комедията „Смъртта на таланта”. Самодейният колектив с ръководител Елена Бакалова се попика от смях и за два месеца беше готова за сцена. Но от ОК на БКП в Смолян я спряха. Тогава се разгневих, занесох ръкописа в София и след месеци тя излезе в сп. „Театрална библиотека” с хвалебствен предговор от драматурга Драгомир Асенов. При това положение на другарите от ОК на БКП им се дръпна лайното и пиесата излезе на сцена.

В течение на година се излъчиха и играха мои пиеси в Радиотеатъра, Телевизионния театър и Родопския драматичен театър.

Но пак ли дяволът се сети за мене, та реших да ставам актьор в Родопския театър, да видя как оживяват пиесите на авторите, да усетя грима и декорите, да видя публиката от сцената. Назначиха ме светкавично, без документи с ходатайството на художника Петър Стайков. Директор беше Шиваров, а щатен режисьор – писателят Владимир Полянов. Репетираха пиесата „Майстор Манол” от Н. Соколов и режисьорът избра мене за ролята на Палача, който в десета картина по заповед на султан Селим ще коли на дръвника Манол. Остригаха ме нула номер, лепнаха ми мустаци, напъхаха ме в една кръвясала престилка. На премиерата – тъкмо щях да коля Маноля (актьорът Мирослав Моллов), някакъв тип се изцепи от публиката:
– Яаа, бе това е Георги Крумов!
Салонът избухна в смях и клането отиде на кино. След месец пристигна нов директор, Момчил Арсов. Веднага ме привика в кабинета си:
– Абе тебе кой идиот те назначи за актьор незаконно, защото аз те заварих в трупата?
– Ами… преди тебе имаше друг идиот – Шиваров, той ме назначи.
– Значи аз съм идиот, така ли?!… Нейсе, подавай заявление за напускане, да не те изгоня дисциплинарно. Пишеш хубави пиеси, ама не ставаш за актьор, бе, пич. Палач ще ми играе, ако те оставя ще станеш палач на театъра…
Така умря актьорът в мене, още преди да се е родил.
Сега чакам третата си премиера с режисьор Теди Москов.
Честит празник, мой Театър!
Георги КРУМОВ

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close