Advertisement
НОВИНИПОЛИТИКА

Бившият областен управител Емил Хумчев направи отчет на работата си през седемте месеца

„Водещ приоритет в работата ми през тези седем месеца бе отварянето на област Смолян към съседна Гърция, както и подобряването на транспортната свързаност на областта с вътрешността на страната”, каза на пресконференция бившият областен управител на Смолян Емил Хумчев. По-рано днес той, както и още 25 областни управители в страната, бяха сменени. Служебният премиер Гълъб Донев назначи за областен управител Стефан Сабрутев, който утре ще встъпи в длъжност.

Емил Хумчев направи кратка ретроспекция на работата си през седемте месеца. „Още в началото на януари инициирахме срещи с областния управител на Периферия Източна Македония и Тракия Христос Метиос, както и със заместника му за област Ксанти Константинос Куртидис. Благодарение на съвместните ни действия бе подновена работата на ГКПП „Златоград –Термес“. Относно КГПП Рудозем-Ксанти, от българска страна проектът е завършен на 99,9%. От гръцка страна се изгражда трасето от Димарио до границата, след което ще може да се пусне за лекотоварни автомобили. Уверенията от гръцката страна са, че в началото на следващата година, пътят ще бъде пуснат за преминаване”, посочи той.

Хумчев наблегна на факта, че от самото начало на мандата е настоявал за специално отношение към областта ни.  „С решение на правителството са финансирани общински ВиК и пътни обекти на обща стойност близо 34,5 млн.лв., Област Смолян се нарежда на осмо място в страната по получени средства от всичките 28 области”, наблегна бившият областен управител. Той припомни, че правителството на Кирил Петков е финансирало за реконструкция на пътни участъци в Неделино на стойност 3 415 599 лв.; в община Доспат за сумата 4 768 454 лв.; в община Баните-2 500 000лв.; в община Борино- 3 138 000 лв.; на обща стойност 3 220 352лв.; в  община Мадан се отпускат 1 059 529 лв. за реконструкция и рехабилитация на улична мрежа в с. Върбина, първи етап. Седем  са ВиК-проектите, за които се предвижда  финансиране от МРРБ. За община Смолян са предвидени средства за реконструкция на вътрешна водоснабдителна мрежа в с. Гела в размер на 3 030 117лв., както и в Момчиловци за 5 424 308 лв. За община Рудозем се отпускат средства  за вътрешните водопроводна мрежа на с. Елховец -2 472 477 лв.За община Девин 3 476 185 лв. За Доспат се предвижда държавно финансиране за подмяна на ВиК за 641 759 лв. В община Златоград ще се финансират подобект „Външен водопровод“ и обект „Доизграждане, реконструкция и рехабилитация на водоснабдителна и канализационна мрежа в гр. Златоград“. Стойността е 3 220 352 лв. 1 085 622 лв. се отпускат за доизграждане на водопреносната мрежа в с. Богутево, община Чепеларе.

Наред с финансирането на пътища, по Регионалната програма за заетост в област Смолян, са ангажирани 369 души на територията на 129 населени места в цялата област. Те ще работят  на пълен работен ден, за пет месеца и половина-от 15 юни до 30 ноември. Осигурените средства за област Смолян възлизат на 1 818 322 лв.

Емил Хумчев наблегна и на факта, че близо 84 млн. евро ще бъдат инвестирани за развитие на граничните региони между България и Гърция в периода 2021-2027 г. по програмата за сътрудничество Interreg Гърция – България. Тя ще финансира съвместни проекти на национални и регионални институции, местни власти, гражданския сектор и бизнеса от двете страни на границата. Над 31 млн. евро от средствата ще бъдат инвестирани в стратегически инфраструктурни проекти.Един от тях предвижда доизграждане на главната пътна комуникация на Смолян. Целта е да се обособи околовръстен път на града, който ще поеме натоварения трафик към бъдещия граничен пункт Рудозем – Ксанти.

„Надявахме се на малко повече политическо време да реализираме намеренията си. Толкова чести избори не са полезни за никой за страната. Но целите които си бяхме поставили, в голяма степен ги изпълнихме”, добави още Хумчев. Той благодари народните представители и кметовете в областта за активната съвместна работа и пожела успехи на новия областен управител Стефан Сабрутев.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!