Местна властТемида

Бившият кмет на Чепеларе Славка Чакърова отклонявала таксите за битови отпадъци, за да плаща за стари дългове към „Титан“

 

Чепеларският районен съд даде ход на първото съдебно заседание срещу бившия кмет на общината Славка Чакърова. Делото е заведено от настоящия кмет Боран Хаджиев заради проявено бездействие на Чакърова и нанасяне на щета на общината в размер на 325 000 лв. На съдебното заседание бившата кметица не се яви и не изпрати адвокат.

Адвокатът на Община Чепеларе Иван Нанев от Пловдивска адвокатска колегия представи нови доказателства – търговско споразумение на Общината с „Титан“, договор за банков кредит, както и решения на Общинския съвет и докладни към тях. Той поиска поставяне на допълнителни задачи към назначената съдебно-счетоводна експертиза, свързани с извършени разплащания към „Глобъл Клинър“ и „Клинър“ („Титан Клинър“).

Сумата, за която претендира кметът Боран Хаджиев от 325 000 лв., представлява присъдените лихва и разноските по търговско дело 42/2019 г., заведено от „Глобал Клинър“ (една от фирмите на „Титан“ – б.а.) срещу Община Чепеларе. Договорът между Чепеларе и „Глобал Клинър“ е сключен на 18 септември 2015 г. за срок от 60 месеца и с предмет „Сметосъбиране и сметоизвозване до регионално депо „Теклен дол“, поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване, зимно поддържане и снегопочистване на територията на град Чепеларе“ малко преди края на мандата кмета Тодор Бозуков. Година по-късно – през юли 2016-на Община Чепеларе спира да плаща и натрупва дълг от 1 512 881.78 лв. към дружеството.

В отговора си към исковата молба Славка Чакърова обяснява, че със средствата, събрани от такса битови отпадъци, предназначени за плащане към „Титан“, е обслужвала кредит в Общинска банка. Заемът бил взет за да се покрият други, още по-стари задължения към сметосъбиращата фирма от Хасково.

Бившият кмет на Чепеларе е направила искане да се представят по делото всички протоколи от заседания на Общинския съвет за периода 2016-2019 г. Председателят на съда Славка Кабасанова даде указания Чакърова да конкретизира, на кои от тези многобройни протоколи, се позовава. Делото бе отложено за началото на октомври, когато ще бъде изслушана съдебно-счетоводната експертиза.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close