НОВИНИОБЩЕСТВО

Бивш кмет отбеляза 15 години от ръкополагането си за свещеник

Отец Димитър Михайлов отбеляза 15 години от ръкополагането си за свещеник. Церемонията е извършена на 8 юни 2006 г. от митрополит Арсений в църквата „Св. Теодор Стратилат” в Долно Райково.

Отец Димитър е първият демократично избран кмет на Смолян през 1994 г. „По образование съм богослов и през цялото време бях уговарян от семейство Баткови и дядо Арсений да стана свещеник в храм „Св. Висарион Смоленски”, който се строеше по онова време. На 2 април 2005 г. бе положена първата копка за построяването на църквата в центъра на Смолян. Аз като цивилен работих като главен организатор на строежа”, спомня си отец Димитър, който на 15 юни т.г. ще навърши 73 години. Храм „Св. Висарион Смоленски” е осветен на 2 юли от пловдивския митрополит Арсений. Там присъства и бъдещият патриарх Неофит като русенски митрополит, както и митрополит Гавраил от Ловеч.

„Първата ми служба беше на Илинден, 17 дни след освещаването на храма. Тогава е и първата кръщенка на едногодишния Илия. Да си свещеник е мисия”, добавя отец Димитър. В момента той обслужва Рудозем и още десет села, между които Писаница и Хасовица.

Отец Димитър е син на бившия архиерейски наместник на Смолянска духовна отец Михаил Михайлов. Завършил „Богословие“ в Духовна академия „Св. Климент Охридски“. 18 години е бил музеен специалист в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян. Работил е във фирма „Универс” и в областната администрация. Бил е член е на УС на БЗНС. Спечелва кметските избори през 1991 г. и до 1995 г. е кмет на Смолян.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close