НОВИНИ

Безработни жители на Неделино излязоха на протест, затвориха пътя за Кърждали

Около 50-тина жители на Неделино излязоха в четвъртък на протест и затвориха за около половин час пътя за Кърджали. Негодуванието на хората е заради спрените им преди повече от година обезщетения за безработица със заповед на директора на НОИ в Смолян Валентин Гаджев. Част от тях вече са потвърдени и от Върховния административен съд.

На мястото на протеста пристигна и кметът Боян Кехайов

„Искаме да се спазват законите и да се прилагат еднакво към всички граждани. Обвиняваме разследващите и НОИ в двоен стандарт. На 1 април м.г спряха плащанията и до момента никой нищо не казва, само че се води следствие. Търсим си човешките права, спрени са ни дори социалните и на лекар не можем да отидем“, казаха протестиращите.

Те се заканиха, че ако не се вземат адекватни мерки ще бойкотират изборите и няма да отидат гласуват.

Около 50-тина неделинци затвориха пътя за Кърджали

49 човека от Неделино са със спрени обезщетения за безработица. Десет от тях не са обжалвали пред ВАС. Всички те са работили във фирмата на Любомир Стефанов – „Servicios Аgricolas Lyubo“ SLU. Те се трудили по различно време по няколко дни в испанския град Аранда де Дуеро, където има лозя и насаждения. В последствие Стефанов ги командировал в България, да работят на имотите му във Войводиново и Неделино. След приключване на договора неделинци подавали документи за плащане на обезщетение за безработни по Регламент 883/2004 година.

„Държавата за едни е майка, за другите мащеха и се прилага двоен стандарт“, категорични са протестиращите и напомниха за случаи с други работили в Испания, които си получавали безработните.

Колона от автомобили се образува и в двете посоки

Протестиращите са подготвили декларация, която ще бъде изпратено до президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на НС Цвета Караянчева, омбудстмана Мая Манолова и кмета на общината Боян Кехайов. В нея те изразяват недоволството си от отношението на институциите в България и репресията, която се упражнява над тях.

„През 2018 г. заминахме в Испания, където започнахме работа във фирма на наш съгражданин. След прибирането си решихме да се възползваме от европейската директива за равно третиране при работа в друга страна на ЕС и получаване на обезщетения за оставане без работа. За съжаление след подаването на документите в НОИ Смолян, ни беше отказано изплащането на обезщетенията и със заповед на директора на НОИ бяха спрени въпреки че част от нас получиха парични суми. Нещо повече вместо да получим адекватен отговор и съдействие срещу нас започна наказателно производство. От около една година ние постоянно живеем в стрес, останахме без доходи, социални и здравни осигуровки. Не можем да започнем работа тъй като се надяваме заповедта за спиране на обезщетенията да се отмени“, пишат в протестната декларация бившите гурбетчии.

Те направили запитване до фирмата в Испания и собственикът ги уверил, че дружеството е проверено от испанските власти, според които няма причини и пречки директивата на ЕС да бъде приложена в България.

„Чувстваме се беззащитни и жертви на системата. Живеем в район с висока безработица и потърсихме възможност като гурбетчии да изхранваме семействата си, но за съжаление се чувстваме предадени в собствената си държава“, казват жителите на Неделино.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close