Advertisement
НОВИНИ

Безплатни прегледи за туберкулоза организира смолянската болница

„Седмица на отворените врати” с безплатни прегледи за туберкулоза отново ще се проведе в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян. В дните от 4 до 8 декември 2023 г., между 8.00 ч. и 15.30 часа, ще се извършват безплатни медицински консултации. Д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет, ще приема в кабинета за контрол на туберкулозата, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно отделение.

„Ранното откриване на туберкулозата и започване на своевременно лечение в дългосрочен план води до намаляване на случаите от туберкулоза“, коментира д-р Лазарова.

Прегледите и изследванията са напълно безплатни, включително и за неосигурените лица. На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии.

При последната кампания, проведена в смолянската болница в периода 11.09-15.09.2023 г., преминаха 56-ма души. От тях с риск са 52. Направени са 51 проби Манту, 12 рентгенография на бял дроб, 4 изследвания на храчка за БК. Открити са двама души с латентна туберкулозна инфекция. Двама са обхванати с  химиопрофилактика. Няма насочени за хоспитализация Съмнителен за туберкулоза е един пациент.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!