НОВИНИ

Без винетка и до гробищата вече не може

Без винетки дори и до гробищата вече не може да се отиде, оплакаха се пред „Отзвук“ жители на няколко села около Смолян, сред които Бостина и Соколовци. Гробищните паркове на двете населени места се намират извън селата и въпреки че са в близост до тях, за да се отиде до местата, се минава по републиканския път II-86. Хората негодуват, че знаците за винетка са сложени непосредствено след излизане от селото и така за няколкостотин метра те са принудени да купуват винетки. От селата около Смолян – Бостина, Левочево, Хасовица, Писаница, Влахово, Подвис, Лъка, Орешец, Чокманово и мн. други, в които няма нито аптека, нито лични лекари, хората са принудени да пътуват до най-близките квартали на Смолян – Устово и Райково.

В Бостина са още по-недоволни, тъй като селото допреди няколко години бе квартал на Смолян, а знакът за винетка е на по-малко от километър. Най-потърпевши сме живеещите в Левочево, Писаница и Хасовица, където въпросът опира за около сто метра по републиканския път.

Въпреки очевидната несправедливост спрямо населението на тези места във вторник два автомобила на новото звено към АПИ за ТОЛ контрол, и и една полицейска кола застанаха да дебнат за нарушители точно на разклона за Левочево. Проверяващите бяха спрели на сто метра след знака за винетка, поставен срещу Паметника на парашутистите. Зрелищната акция стресира десетки от живеещите в близките села, но ежедневно пътуващи за работа в областния град. Част от тях, предупредени от познати, останаха в Смолян да изчакат „освобождаването“ на пътя, други пък дадоха последните си пари, за да купят ценната винетка. До сега за този участък от републиканския път II-86 полицията проявяваше разбиране, и нито един път не е санкционирала живеещите в тези села.

С показната си операция новоназначените служители на АПИ показаха, че ще бъдат безкомпромисни. В Смолянска област ще обикалят шест ТОЛ-автомобила, назначени са 13 служители на „солидна“ основна заплата от 1 100 лв. до 1300 лв. И всички те, с още три институции – КАТ, ДАИ и Агенция „Митници“, ще извършват една и съща дейност на принципа „ако единият пропусне, следващият да хване неплатилия винетка“.

С акцията си от вторник бързоразрастващият се партиен апарат на АПИ обрича жителите на четири смолянски населени места да станат „затворници“ в селата си. Това са Левочево, Писаница, Хасовица и Бостина, но надали са единствените в бедната Смолянска област, подложени на подобна дискриминация.

Снимка на една от колите на ТОЛ-контрол, публикувана във фейсбук, предизвика множество коментари. „Пътят е перфектен, с кеф да си платиш винетката“, написа смолянчанин.

В края на декември м.г. правителството реши, че новопостроената Северна скоростна тангента край София става част от магистрала „Европа“ и за ползването трябва да се плаща винетка. Жители на столицата, подкрепени от Столична община, се надигнаха на протест. Четири дни по-късно на заседание на Министерски съвет бе взето решение по Северната тангента да се пътува без заплащането на пътна такса с мотив, че държавата може да си позволи да не събира такси за участъка. В средата на януари министър-председателят Бойко Борисов даде срок и на общините, желаещи жителите им да пътуват безплатно по определен участък от републиканските пътища, да го заявят по добре познатата процедура, а след това да поемат поддръжката на съответните участъци.

Новата система за е-винетки стартира с неуспех в началото на януари т.г. В Смолянска област нямаше монтиран нито един терминал за купуване на новите електронни винетки, а стикери не се продаваха нито в пощенските станции, нито в бензиностанциите, нито в офисите на мобилния оператор А 1. Проблемът, който се оказа национален коства и оставката на шефа на „Националното Тол управление“ Антон Антонов. За Смолянска област е планирано да бъдат инсталирани 7 терминала за самотаксуване, които ще са в бензиностанциите по основните пътни артерии.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close