Инциденти

Баните погреба председателя на Общинския съвет Велин Фиданов

Баните изпрати по последния му в събота (22 юли) следобед път председателя на Общинския съвет Велин Фиданов. На погребението му се стекоха няколкостотин души от близо и далеч. Областният управител Недялко Славов изпрати съболезнователен адрес, а сред опечалените, дошли на поклонението, бе депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова. Часове преди погребението на Фиданов се състоя и друга траурна церемония. Бе погребан и 52-годишният Красимир Купенов. Двамата загинаха в тежка катастрофа край Давидково в четвъртък вечерта. Денят на погребенията бе обявен за траурен в общината със заповед на кмета Милен Белчев. Отменени бяха всички тържества, включително и насрочената за 19.00 часа в събота изява на самодейни състави от Давидково, Загражден и Стърница на площада в Баните.

Около 20.00 часа в четвъртък председателят на Общинския съвет в Баните Велин Фиданов катастрофира тежко по пътя от връх Свобода за село Давидково. Зад волана на джипа „Тойота Ленд Крузър“ бил самият Фиданов. До него на предната седалка бил 52-годишният Красимир Купенов, а на задната седалка – 72-годишният Борис Иванов от Давидково. Тримата били на среща в ловна хижа в района на Каракулас. На един от правите участъци Борис, по негови думи, направил бележка на Фиданов, че кара много бързо. Шофьорът набил спирачки и джипът започнал да се търкаля на асфалта по правия път около 70-80 метра и се спрял в канавката. По време на обръщането Фиданов и Купенов изхвърчали от джипа, а Иванов останал вътре. Това може би го спасило. Фиданов загинал на място, а Купенов издъхнал в отделението за Спешна помощ на смолянската болница. И двамата не са ползвали обезопасителни колани, сочат неофициални първоначални данни.

„Тойота“-та, с която Фиданов катастрофирал

За страшната катастрофа съобщил оцелелият Иванов, който е приет за лечение в отделението за интензивно лечение (ОАИЛ) на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ без опасност за живота. Огледът на място от следствените органи продължил през цялата нощ. По думите на кмета на Баните Милен Белчев на злополучното място е имало около 30-40 души.

Насроченото за днес заседание на Общинския съвет, което трябваше да бъде председателствано от Велин Фиданов, се отменя, каза кметът Милен Белчев. Отменени бяха и заседанията на комисиите, насрочени за петък.

Велин Фиданов е роден през 1963 г. и е една от знаковите политически фигури в Община Баните. Общински съветник в няколко последователни мандата и основен конкурент на избраните кметове на местните избори през последното десетилетие. Бил е общински лидер на РЗС, НДСВ и ГЕРБ. През април т. г. той стана председател на Общинския съвет след като бе свален Севдалин Хъшинов. Има две деца. Дъщеря му Диана бе юрисконсулт в Областна администрация – Смолян, а синът му Румен е общински съветник.

Красимир Купенов е роден през 1965 г. в Баните, живееше в Смолян. Работил е като шофьор в общинската администрация на Баните. Семеен. Брат е на бившия шеф на полицейския участък в селото Илчо Купенов.

Оцелелият от Давидково Борис Иванов е 72-годишен. През декември 2002 г. при бракониерски лов на зайци в покрайнините на Давидково той уби съседа си Атанас Пашов. Около обяд при преследване на изскочило зайче Борис застрелял в главата почти от упор Атанас, който починал на място. След произвеждане на смъртоносния изстрел със законно притежаваната пушка „ИЖ – 27“ изплашеният до смърт авджия хукнал да бяга. Свидетели тогава разказаха, че Борис Иванов е спринтирал повече от 15 километра, за да се предаде в полицейския участък в Баните.

Advertisement
Етикети
Back to top button
Close
Close
Close