НОВИНИОбразование

В Смолян ще се обучават инженери по автомобилни електронни системи

Физико-технологичният факултет към ПУ „Паисий Хилендарски” обяви прием по нови специалности за учебната 2020/2021 г.

„Ръководството на факултета се стреми да е в крак с непрекъснато развиващия се трудов пазар. Затова тази година обявяваме две нови специалности в базата си в Смолян: „Електроснабдяване и електрообзавеждане” и „Автомобилни електронни системи”, съобщи доц. Слави Любомиров, заместник-декан на факултета.

Специалността „Автомобилни електронни системи” е насочена към придобиване на знания в областта на електрониката и на автомобилните системи. Инженерите бакалаври по автомобилни електронни системи ще добият умения за решаване на проблеми от областта на автомобилните електронни системи, ще могат да конструират системи за комфортно и безопасно пътуване. Електроинженерите от специалността „Електроснабдяване и електрообзавеждане“ ще са подготвени да проектират електрически съоръжения, машини и уредби, да управляват интелигентни елкстроснабдителни системи и др.

„Факултетът обявява прием и по утвърдени, наложили се като необходими през годините специалности”, добави доц. д-р Любомиров. „Компютърни и комуникационни системи”, „Хардуерни и софтуерни системи” са насочени към все по-динамично развиващия се IT сектор. Специалността “Машиностроителна техника и технологии” захранва с кадри не само машиностроителните предприятия от града, но и всички промишлени предприятия, които имат машини и те се нуждаят от ремонт и поддръжка.  Развитието на автомобилния бранш в региона и обособяването на голям брой транспортни фирми обуславят необходимостта от наличието на подготвени инженери и специалисти, както и от развитие на човешките ресурси в сферата на квалификацията и преквалификацията на заетите в този сектор. Това прави специалността ни „Автомобилна техника” една от най-желаните специалности.

Обучението на студентите във Физико-технологичния факултет е насочено към интегриране на научната подготовка на младите специалисти с висше образование, с важните проблеми на областта и страната. Важен акцент е практическата подготовка на студентите и адаптацията им към развитието на технологичните предизвикателства.

Голяма част от студентите във Физико-технологичния факултет – база Смолян се реализират в местни фирми благодарение на изграденото дългогодишно сътрудничество с предприятията от региона.

Желаещите да се развиват в областта на техническите науки могат да получат повече информация на http://pu-ftf.eu/ и http://student.pu-ftf.eu/.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close