Advertisement
НОВИНИ

Ателието за изработване на сурвачки в музея ще отвори врати на 11 декември

От 11 до 20 декември в историческия музей в Смолян ще отвори врати традиционното ателие за изработване на родопски сурвачки. Това каза за „Отзвук” Анна Болгурова – музеен педагог  в РИМ „Стою Шишков – Смолян. По думите й все повече деца проявяват интерес към работилницата, защото освен че сами си изработват сурвачките, се запознават и със самите обичаи сурвакане и коледуване. Миналата година участие са взели 250 деца.

„Децата много се вълнуват, защото самото изработване на сурвачките става с естествени материали, естествено оцветена вълна, по идентичен начин така, както са се правили преди 100 години. Научават, че за тяхната направа се използва дрян, защото е жилаво и здраво дърво, а самата идея на сурвакането е да наричат за здраве. С тези думи, прехвърлят здравината на дряна на този, когото сурвакат”, каза Болгурова. Музейният педагог обясни, че вече участват и по-малки деца, от трета и четвърта група от детските градини, а преобладаващата възрастова група са ученици от 1-ви до 4-ти клас. Те са от почти всички учебни заведения на територията на общината. По думите й, през последните години посещаемостта на ателиетата много се е увеличила и тази година очакват да е същото.

Болгурова поясни, че като цяло отчитат повишаване на посещаемостта на музея, петкратно спрямо предходни години. От училищата след предварителна уговорка водят възпитаниците в културната институция, където провеждат образователни занимания по различни теми. Освен това в последните години туроператорските фирми в пакета си от услуги, които предлагат на туристите включват и посещение на историческия музей в своята програма.

„Интерес има не само от страна на туристи, които остават много приятно изненадани от това, което са видели и това, което сме им разказали за експонатите, а и от млади семейства от града, които довеждат малките си деца и им обясняват кое какво е и за какво е служило”, разказа педагогът. Булгурова каза още, че в началото на месец декември предстои с деца да украсят една голяма елха в музея, която да създава празнично настроение през целия месец.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!