Advertisement
ЗдравеИНТЕРВЮ

Аспарух Илиев: Поставянето на втори бустер намалява рисковете от тежко протичане на COVID-19

Аспарух Илиев е ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка към Университета в Берн, Швейцария от 2016 г. Той завършва медицина през 2000 г. в София, а в периода между 2014 и 2015 г. работи като експерт по безопасност на ваксините към Немската Агенция по Ваксините. Хабилитиран е в областите фармакология, токсикология, анатомия и хистология. В следващите редове Аспарух Илиев отговаря на някои от най-задаваните въпроси, свързани с COVID-19 и разкрива важна информация относно вируса, неговото развитие, успеха на ваксините, какви са страничните ефекти от поставянето им и дали трябва да се подготвим за нова COVID вълна.

Г-н Илиев, очаква ли се нова вълна на COVID-19 у нас и как според Вас ще се развие пандемията в следващите месеци?
В момента лятната COVID вълна затихва в България. Tова обаче в никакъв случай не трябва да ни прави по-безотговорни. Ако останем само с вариантите на Омикрон, тогава не очаквам да настъпят драматични проблеми (въпреки че хората боледуват нелеко от Омикрон и този вариант е всичко друго, но не и лека болест). Ако обаче възникне нова по-опасна мутация на Омикрон, можем отново да имаме проблеми. Съветвам всички хора да имат доверие на здравните власти и да следват техните препоръки.

Вече е разрешено поставянето на четвърта доза или така наречения втори бустер. Вие препоръчвате ли поставянето й и защо?
Данните от анализите на всички ваксини показват категорично, че поставянето на втори бустер намалява рисковете от тежко протичане на вируса и смърт, особено в най-уязвимите групи хора. С поставяне на ваксина и бустери, все още ще има риск да се разболеете от Омикрон, но боледуването ще бъде много по-леко и вероятно няма да се стигне до хоспитализация. Това е и причината поради, която четвъртата доза е силно препоръчителна. Всяко поставяне на бустер засилва имунната памет, която, за съжаление, при Корона вирусите не е особено дълга. Но това е и причината да трябва да сме упорити в бустерите.

Дали съществува реална гаранция за успех на ваксините и поставянето на ваксина означава ли, че сме по-защитени от вируса?
Широко разпространено мнение е, че ваксините защитават цял живот. Искам ясно да отбележа, че това не се отнася за нито една ваксина. Няма ваксина, която да защитава цял живот, някои са активни с години, други за по-кратък период от време, но за съжаление, това зависи най-вече от имунната система, а не от ваксината. Както при другите корона вируси, така и при COVID-19, имунитетът не e особено дълъг. Това наблюдавахме и при преболедувалите, и при ваксинираните. Но в държавите с висок процент на ваксинация сред населението видяхме и драстичен спад на разпространението на COVID-19, респективно и на смъртните случаи. Това е доказателство, че ваксините работят.

Съществуват ли странични ефекти от ваксините срещу COVID-19? Ако да – какви са най-често срещаните?
В медицината винаги говорим за баланс между полза и риск. Много е важно да предупреждаваме пациентите за рисковете, които могат да възникнат, когато назначаваме лечение или предписваме медикамент. Основните възможни странични ефекти, както при ваксините срещу COVID-19 , така и при всички останали ваксини, са зачервяване на мястото на поставяне, температура, алергии и др.. Тези странични ефекти обаче отминават в рамките само на няколко дни.

Много хора си задават един и същи въпрос: Как ваксините срещу COVID-19 бяха направени толкова бързо?
Тези ваксини не са нови, те са изследвани и тествани в продължение на години. Основата им се базира на добре познати на медицината технологии. Различното при ваксините срещу COVID-19 е, че те бяха адаптирани специално срещу новия коронавирус. Поради спешната ситуация, свързана с общественото здраве, тяхната оценка и разрешаване стана много по-бързо.

Материалът е част от серия публикации в рамките на инициатива „Ти решаваш“, обединяваща лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти в общо усилие да се предоставя вярна и правдива информация относно развитието на COVID пандемията, методите за предпазване, последствията от прекараната болест и други теми, които биха помогнали за вземане на истински информирано решение. Инициативата напълно уважава правото на всеки човек сам да се информира и сам да вземе важното решение дали да си постави ваксина или не, като единствено ще предоставя надеждна, проверена и научна информация.

„Ти решаваш“ е инициатива на БЧК, по програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България”, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!