Вяра и традиции

Архимандрит Висарион отива за Гергьовден в Златоград

Златоградският празник на Гергьовден в едноименната църква ще бъде почетен от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион. Негово Високопреподобие ще възглави светата божествена Литургия от 9 часа на 6 май. С него ще съслужи енорийският свещеник Константин Атанасов,  песенното озвучаване на богослужението ще бъде от църковния хор.  Предвидено е да се извърши литийно шествие с храмовата икона на св. Георги Победоносец по съседните на храма улици в града. След това ще има празничен  водосвет и благословена трапеза.

Църквата „Св. Георги Победоносец“ в Златоград е осветена на 23 юли 1872г. от тогавашния Пловдивския митрополит Панарет.  Тя е вписана в ценностната книга на българското духовно и материално наследство  като паметник с местно значение.

В смолянската църква „Св. Георги Победоносец“  празничната св. Литургия  от  9 часа на 6 май ще бъде възглавена от секретаря на Архиерейското наместничество  иконом Запрян Шиков.  С него ще съслужи председателят на храма  свещеник Георги Атанасов. На клира ще пее църковният хор с диригент Юлияна Атанасова.  По традиция ще се извърши литийно шествие с празничната икона около църквата,  ще бъде отслужен водосвет за здраве и благоденствие. Ще има и благословена трапеза.

През миналата година на 6 май   храмът  „Св. Георги Победоносец“  в Смолян отбеляза тържествено своята 160-годишнина – едно от почитаните свети места в Смолян и духовната околия.

Нека на този ден заедно да се поклоним на светеца Победоносец и да благодарим на всички, спомогнали за построяването и благолепието на тези храмове.

Архиерейско наместничество – Смолян

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close