Местна власт

Арх. Димитър Димов: Не намерихме по-подходящ терен за кучешки приют

„Специалисти от Община Смолян потърсихме терени, в които може да бъде разположен приютът за временно настаняване на бездомни кучета. Оказа се, че на обходените общински места, с които разполагаме, нямаше необходимото захранване с вода, ток и канализация за отпадни води. След като не беше намерено подходящо място, реши се, че най-добър е вариантът, където през 2002 г. беше построена ветеринарната лечебница.“ Това заяви пред журналисти днес главният архитект на Община Смолян арх. Димитър Димов.

Думите му бяха в отговор на изявлението на ръководителя на групата общински съветници от БСП Стефан Сабрутев, че има по-подходящи терени с канализация, вода, ток, и това ще струва по-малко на данъкоплатците, от настоящия проект за кучешки приют в Смолян, който е за близо 1 милион и 300 хиляди лева. Дори да бяхме закупили терен, пак щеше да ни бъде по-евтино. Сабрутев сметна, че един „апартамент“ за куче ще струва 21 278 лева. Той направил изчисленията въз основа на проекта, който е за 1 276 699 лева, а по данни, които получили съветниците по време на заседанията на постоянните комисии, в приюта е предвидено да домуват 60 кучета.

В задочен спор със Сабрутев влезе и арх. Никола Михалевски, чийто е проектът за кучешки приют. „Това изказване на Стефан Сабрутев, че един бокс ще струва 21 000 лева, не е правилно. Никой не може да каже колко кучета ще има. Ако приемем, че всички са една порода санбернари, тогава могат да се настанят 100 кучета. Обаче такова чудо няма да има. В един момент могат да бъдат и 600 съобразно възраст, килограми и така… Освен това ще има текучество. Приема се, че едно куче ще стои 5 дни, друго 20, а трето може и да остарее там, да е живо и здраво…“ – заяви арх. Михалевски, който бе поканен на пресконференцията, свикана от кмета Николай Мелемов.

„Ако отидем в равнинен терен, парите за подпорни стени на сегашното място трябва да отидат за комуникации, инсталации, пречистване, обратни канали и строителство на същата монолитна сграда, защото сега там са настанени манипулационна, операционна, стаи за обслужващ персонал, санитарни възли, хладилни камери за умрели животни. Трудно би могло да се каже дали бихме спестили 50-100 хиляди лева, ако отидем на нов терен.“ – допълни архитектът.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close