Местна власт

Аръчкова „спря” и парите за зимното поддържане на община Смолян

Филип Топов призова кмета Мелемов да потърси политическа и дисциплинарна отговорност от виновните за финансовата криза в общината

Бившият председател на Общинския съвет в Смолян и съветник от ГЕРБ Филип Топов поиска виновните за гафа с безлихвения заем от общинската администрация да понесат политическа или дисциплинарна отговорност. Това стана по време на общественото обсъждане на бюджета на Община Смолян за 2018 г., ръководено от зам.-кмета по финансите Венера Аръчкова. На форума Аръчкова заяви, че проектът за бюджет на Община Смолян ще бъде преработен заради писмо на финансовия министър Владислав Горанов до кмета Николай Мелемов, получено в началото на годината. С писмото Горанов съобщава, че от 1 януари 2018 г. Министерството на финансите няма да преведе на Община Смолян 2 925 000 лева – от които 1 139 900 лева обща изравнителна субсидия и 1 785 600 лева за капиталови разходи. С тези пари държавата прихваща отпуснатия, но невърнат до 1.12.2017 г. заем от четири милиона лева. Останалият милион ще бъде прихванат от бюджета на Смолян за 2019 г.

Аръчкова заяви, че министър Горанов е спрял и парите за зимно поддържане на община Смолян, които са 860 хиляди лева. На моята реплика, че съм чел внимателно писмото и че в него Горанов никъде не пише, че спира парите за снегопочистване, зам.-кметът продължи да упорства, че и тези пари са спрени и попита откъде имам въпросното писмо. Въпросът на зам.-кмета не се нуждае от отговор или коментар. Факт е, че Община Смолян е на едно от последните места по финансова прозрачност и интегритет в класацията на Програма „Достъп до информация” за 2017 г. Факт е и, че Горанов не спира въпросните 860 хиляди лева, а Аръчкова съзнателно заблуждава обществото. В Закона за държавния бюджет (ДВ, бр. 99) срещу Община Смолян е записана сумата от 23 377 700 хиляди лева, разпределени както следва – 19 592 100 лева за делегирани от държавата дейности, 1 139 900 лева за обща изравнителна субсидия, 860 100 лева за зимно поддържане и 1 785 600 лева субсидия за капиталови разходи. Бюджетът на държавата е публикуван в интернет страницата на Министерството на финансите тук.

Зам.-кметът Венера Аръчкова обвини за спрените пари общинските съветници. Защото на 30 ноември са гласували напук и не са одобрили желанието на кмета Николай Мелемов да поиска от финансовия министър нов заем, с който да бъде погасен старият.

Недейте да заблуждавате нито гражданите, нито служителите в администрацията, нито кметовете на населени места, реагира Топов. Цял министър на финансите ви предупреждава с писмо още юни. Вие не сте реагирали цели 5 месеца и накрая на 30 ноември искате от нас да одобрим нов заем – без мотивирано искане на кмета на общината, без да е налице 14-дневият срок по закон, в който решението да влезе в сила, добави той. Топов предложи затягане на финансовата дисциплина, оптимизиране на щатното разписание на общинската администрация, както и да се актуализира договорът с „Титан”.

Няма да приема лично от моя страна обвинение в бездействие, отвърна Аръчкова и обяви, че още септември месец е било проведено обществено обсъждане за поемане на новия заем.

Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button
Close