НОВИНИ

АПИ задели 4.7 милиона лева за пътя Загражден – Белица

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) започва процедура за избор на строител на пътя Загражден-Белица, съобщи вчера във фейсбук профила си областният управител Недялко Славов. Предвиденият участък за ремонт е с дължина близо 8 километра, а стойността на проекта – 4,7 млн. лв. ще бъдат осигурени от бюджета на пътната агенция.

За доказателство в поста си в социалната мрежа Славов е приложил и официалното писмо от АПИ до него и председателя на инициативния комитет в с. Загражден Дочо Толсузов, подписано от шефа на агенцията инж. Дончо Атанасов.

През май инициативен комитет, подкрепен от Сдружение „Горди загражденци” в село Загражден, заплаши с блокада на пътя Пловдив – Смолян при отбивката за Лъки на ресторант „Юговско ханче“. Протестът бе насрочен за 4 юни от 11 часа срещу бездействието на управляващите заради недовършената повече от десетилетия пътна отсечка Загражден – Белица.

Срещата при министър Нанков на 1 юни, т. г.

След заплахата дни преди насрочения протест в МРРБ бе очертан план за действие за завършване строителството на пътя Загражден – Белица. Това стана на среща между министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, депутата Даниела Дариткова, областния управител Недялко Славов, кмета на община Баните Милен Белчев и кмета на Загражден Венцислав Шишков. След срещата в министерството протестът бе отменен, а на място в село Загражден пристигна инж. Атанасов, за да направи оглед на трасето.

Пътят Загражден – Белица е с дължина около 8 км. и стои недовършен от 1961 г. Причината да остане така е, че преминава през резервата „Кормисош“, където инкогнито са ходели на лов Тодор Живков и „ловеца на републиката“ Пенчо Кубадински.

Advertisement
Етикети
Back to top button
Close
Close