НА ФОКУСОБЩЕСТВО

АПИ с амбиция да ремонтира над 150 км. в Смолянско

В списъка са Смолян - Рудозем, през Фатово и Смолян - Горна Арда

Пътища, които от години плачат за ремонт в Смолянска област, са заложени в проекто-бюджета на МРРБ за 2022 година. За първи път в годишната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ се залагат толкова много средства за основен и текущ ремонт на важни пътни артерии в региона.

Ще бъде направена основна реконструкция на над 50-километровата отсечка от Девин до Доспат и границата с Благоевградска област. Пътят от години не е преасфалтиран и единственото, което е правено, е закърпване на дупки. За първи път ще бъде ремонтиран основно и път ІІІ-868 от Смолян през Фатово до Рудозем. Лошото състояние на тази пътна отсечка предизвика недоволството и протести на живеещите в населените места в района. Пътят до Рудозем през вр. Средногорец представлява лунен пейзаж, като пътноподдържащата фирма и да иска не може да запълни всички кратери по него. Подобно е състоянието и на републиканския път ІІІ-8683, преминаващ по коритото на горното течение на река Арда. Истинско приключение е да стигнеш до крайната точка на държавното трасе – село Горна Арда, където някога се проектираше да има ГКПП. За радост на живеещите по Арденското корито и това трасе, с дължина над 29 километра, е предвидено за рехабилитация. Ще се ремонтира пътят от най-високата точка на прохода Печинско до разклона за златоградското село Ерма река, както и близо 12-километров участък от местността Момина вода до връх Рожен.

От МРРБ съобщиха, че общо за основен ремонт са предвидени пътища с дължина 110 километра, а останалите близо 50 – за текущ ремонт и поддръжка.

Проекто-бюджетът на МРРБ за 2022 година надхвърля 2.5 милиарда лева, съобщи депутатът Зарко Маринов, член на парламентарната комисия по регионални политики, благоустройство и местно управление. Той е настоял в бюджета на АПИ за тази година да се включат и средства за проектиране на частична трета лента на пътя Асеновград – Смолян, проект на околовръстния път на Чепеларе, както и асфалтиране на пътя Белица – Загражден.

От строителното ведомство съобщиха още, че гражданите могат да правят предложения кои пътища да бъдат включени в новата програма за ремонт на републиканската пътна мрежа за 2022 г. в продължение на две седмици. Министър Караджов си поставя амбициозната задача за 4 години да бъдат ремонтирани около 60% от републиканската пътна мрежа, която покрива 80% от целия трафик в страната.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Нито дума за откъснатите от света Триград и още три села! Ни дума, ни вопъл, ни стон! Защо така, госпожо Павлова?
    Хората поканиха новия премиер да ги посети, но не се случи. Можеше да изпрати министър Гроздан Караджов да се запознае на място с тяхната трагедия, но не би. Правителството не се вълнува от ситуацията, в която са изпаднали родопчани в четири села. Вестник Отзвук-също!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close