НОВИНИТемида

Апелативният съд пусна под парична гаранция „търговеца” на зелени сертификати

Апелативният съд в Пловдив отмени домашния арест на Ангел Марчев. Магистратите наложиха на 48-годишния обвиняем за търговия със зелени сертификати мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 4 000 лв. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Марчев бе заловен в Пампорово да търгува с фалшиви зелени сертификат. Ден по-рано прокуратурата поиска най-тежката мярка „задържане под стража” заради опасения, че обвиняемият може да се укрие или да извърши друго престъпление. Марчев е обвинен за това, че е неправомерно е добавил компютърни данни в информационната система на Министерството на здравеопазването.

Пред съда Ангел Марчев заяви, че не е имал достъп до системата His.bg и не е въвеждал данни в компютъра. По негови думи е бил само куриер, който носел пробите от изследванията до София и връщал резултатите.

До момента е установено, че на 9 януари 2022 г., Ангел Марчев е поискал и получил 300 лева, за да въведе неправомерно в информационната система на Министерството на здравеопазването  данни за наличие на антитела срещу коронавирус, без да са извършвани медицински изследвания на определено лице. Ден по-рано, на 8 януари 2022 г., успял да въведе в информационната система данни за други две лица, които също не били изследвани, за което е получил  възнаграждение от 600 лева. Така били издадени две удостоверения за наличие на антитела.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close