ИНТЕРВЮКултура

Александър Чобанов: Има жажда за култура в Смолян, но на хората им се предлагат предимно събори

Писателят Антон Дончев нарича 24 май рожденият ден на българите, на българския дух. Съгласен ли сте с него?
На първо място създаването на българска азбука и писменост е от изключително значение за европейската култура. Ние сме допринесли изключително много дори само, че успяваме да създадем собствена писменост. Също така даваме “четмо и писмо” на повечето славянски народи. Една Русия пише с българска азбука, цялото източно православие използва български букви. Кирилицата е една от официалните писмености в Европейския съюз. И още много мога да изброявам.

Как да възприемаме химна „Върви, народе, възродени…“ на фона на празните къщи и апартаменти в обезлюдяваща България?
Не бих разглеждал химна на писмеността в такъв контекст. Светът се променя и ние трябва да приемем този факт. България не се обезлюдява, младите хора просто имат все повече възможности да пътуват, да избират къде по света да учат, живеят и работят. Берлин, Париж и Лондон са на три часа от София и това не е лошо нещо. Аз по-скоро бих разглеждал химна на фона на една по-голяма европейска култура, която ние сме обогатили и оставили сериозна следа.

Не Ви ли се струва, че преклонението към светите братя Кирил и Методий у нас е формално и протоколно на фона на широкото използване на латиница и шльокавица?
Да, имаше период, в който шльокавицата и латиницата се използваха доста, но вече това не е така. По-скоро беше свързано с техническите възможности на различните видове устройства (смартфони, таблети, клавиатури), които в първите си версии нямаха кирилица. Това вече се промени и всички използват кирилица. Преклонението към Кирил и Методий в никакъв случай не е формално, хората имат нужда от този ден, имат нужда от българска писменост, имат нужда да съществуват в собствения си език. Мога спокойно да кажа, че като нация имаме достойно отношение към този ден.

На този ден децата рецитират Вазов и негови съвременници, но не и съвременни поети. Как си обяснявате този факт?
Имаме прекрасни съвременни поети, писатели, художници, музиканти, те просто не достигат до хората, защото няма такава политика. Например какво дава Смолян на жителите си като литературен живот, какво представя на хората? Кога за последен път гостува голям писател в Смолян? Няма как да очакваш всеки един човек да се интересува какво се случва в света на литературата, музиката, изобразителното изкуство, науката, трябва да им го покажеш, да им го предложиш и те сами ще дойдат. Има жажда за такива неща, но на хората им се предлагат предимно събори, да въртим кебапчета и гайди, а после се оплакваме, че не четат съвременна литература, не гледат българско кино и не ходят на театър. Този вкус се възпитава и трябва политика, стратегия и визия, за да се случи това.

Какво е нивото на съвременната българска литература, кои според Вас са най-изявените нейни представители?
Усеща се един възход, има много имена, които извоюваха мястото си като – Емил Андреев, Георги Господинов, Милен Русков, Недялко Славов и много други. Но все още имаме да наваксваме. Липсва добре написаната жанрова литература (криминални, приключенски, фантастика, трилъри). Никога не трябва да забравяме с кои книги са ни разкрили светът на литературата и сме я заобичали, а това са: “Граф Монте Кристо”, “Островът на съкровищата”, книгите на автори като: Жул Верн, Агата Кристи, Майн Рид и куп други, които са все жанрови писатели. Никой не е започнал да чете “Братя Карамазови”. Та, има какво да наваксваме още.

Днес повече или по-малко се чете българска литература?
Категорично се чете повече българска литература. Не трябва да се залъгваме. Излизат изключително много български книги и те са добре посрещнати от читателите. За да се запази тази тенденция, трябва да се задържи вниманието на читателя с още по-добри книги, това е.

Сценарист сте на очаквания от всички родопчани филм „Дяволското гърло“, чиито снимки приключиха още миналата година. Филмът трябваше да тръгне в ефира на Нова тв тази пролет. Какво се случи?
Филмът ще се излъчи, просто това са програмни стратегии на големите телевизии. Един такъв продукт, освен да се произведе, трябва да се предложи по-възможно най-добрия начин във възможно най-подходящия момент, за да има максимален ефект.

Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close