Advertisement
ОТ СТРАНАТА

АКФ поиска публично изслушване на магистрати по казуса “Осемте джуджета”

Директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев изпрати предложение до правосъдния министър доц. Атанас Славов да задейства процедура по публично изслушване на магистратите, чиито имена бяха замесени по казуса “Осемте джуджета” и предполагаемото предприятие за корупционно влияние около бившия началник на столичното следствие Петьо Петров.

Смятаме за важно да бъдат изслушвани публично: Иван Гешев – главен прокурор на Република България, Борислав Сарафов – заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба, прокурорите Емилия Русинова, Илияна Кирилова, Димитър Франтишек Петров, Кирил Пейчинов, както и всички други магистрати, чиито имена са вече споменати или бъдат споменати в бъдеще във връзка с казуса „Осемте джуджета“, пише в писмото, изпратено от Станкушев

Множеството журналистически публикации, включително снимки и интервюта, дават информация, която насочва към извода за съществуването на устойчива мрежа за корупционно влияние в съдебната система и правоохранителните органи, в която влизат бивши и настоящи магистрати и полицаи, а също и лица от криминалния контингент.

Такива корупционни предприятия, някои от тях съществували в течение на години и със сериозни съмнения за покровителство на високо ниво, подкопават идеята за върховенство на правото и рушат доверието на гражданите в правоохранителните и правораздавателни институции. Тяхното изследване и диагностициране е ключово за възвръщане на доверието на гражданите в институциите, посредством законови мерки съгласно Конституцията и законите на Република България. Един от начините за това е именно чрез изслушване пред Висшия съдебен съвет, както това е правено и при други обществено значими казуси със замесени имена на магистрати.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!