НА ФОКУСОБЩЕСТВО

Агресивно улично куче прекърши гръбнака на домашно, нападна и 12-годишно дете

 

Бездомно куче нападна и почти разкъса домашен любимец на детска площадка в Смолян. Инцидентът е станал в неделя привечер в квартал Райково пред погледа на много деца. „Бях оставил кучето – порода кавалер кинг чарлз, на 8 месеца, да го гледат наши приятели. 12-годишната им дъщеря го е разхождала, когато ги е нападнало бездомно куче. След като е нахапано, размятано от уличното куче, се наложи да закарам нашия домашен любимец по спешност на лекар в Пловдив. Ветеринарите установиха, че му е счупен гръбначния стълб и се наложи да го приспят. Страшни бяха раните му. За да му се счупи гръбнакът, явно е захапано и разтърсвано многократно“, разказа собственикът на кучето Венко Касабов.

„Площадката беше пълна с деца, родители, баби, дядовци. Децата бяха много изплашени, плачеха. Кученцето беше в безпомощно състояние. Едната от дупките по тялото му, буквално можеше пръстът ти да влезе вътре“, посочи майката на 12-годишното момиче Веска Мърхова. Тя благодари на адв. Димитър Марев, който се е намесил и изгонил агресивното куче.

„Бях на площадката, имаше много родители с деца. По едно време съпругата ми започна да крещи неистово. Чух лай на куче. Аз скочих и отидох да помагам. Бяха две момичета и кученцето на Венко. 12-годишната дъщеря на госпожата се опитваше да вдигне кучето, а уличното скачаше върху детето. Намесих се, ритнах го, прогоних го с камъни. Тогава се сетих, че малко преди това бях изпратил моите деца – голямото ми е втори клас, а малкото на 4 години, да изкарват нашия домашен любимец за разходка. Тръгнах да ги пресрещна, за да не стане поредната беля. После разбрах, че малко по-нагоре, до магазин „Океан“ същото куче е нападнало и друго куче. Миналия ден е било нападнато и кучето на г-н Стефан Сабрутев – порода чихуахуа, и също е починало. Гражданите, които се грижим да си ваксинираме и гледаме домашните любимци, сме потенциални жертви на безстопанствеността и безхаберието на общинските власти“, коментира адв. Марев

„Срамота е на детска площадка да има бездомни кучета. Ако беше посегнало на дете, какво правим“, допълни жената. Дъщеря й се опитала да спаси кученцето, но бездомното било толкова агресивно, че захапало и телефонния апарат на детето. „Телефонът е материална щета, психическата травма е голяма. Страх я да излиза да изкарва нашето куче – имаме бебешок на три месеца. Пак благодарим, че се е случило на място с много хора“, каза Веска Мърхова.

Венко Касабов се закани, че ще си търси правата в съда. „Моето дете също много страда и е стресирано. Това беше нейното куче. Тя не можа да му се порадва“, допълни той.

Адв. Димитър Марев настоява да се направи един приют за улични кучета и всички те да бъдат махнати от градската среда. Не трябва да има безстопанствени кучета по улиците. В крайна сметка на кучето животът ли е по-важен от човешкият. Възмутен съм и от поведението на една-две комшийки, които най-демонстративно хранят кучетата на спирката или около кошовете за боклук“, каза още адв. Марев. Той е убеден, че Община Смолян трябва да понесе отговорност за станалото, защото този проблем е наболял от над 20 години.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close