Новини

Адвокати от Смолян: Ние не сме доносници и няма да издаваме тайните на клиентите си!

С едноминутно мълчание в памет на Апостола на Свободата членове на Адвокатската колегия в Смолян започнаха своя протест. Над 20 адвокати днес се противопоставиха срещу опитите за погазване на свободата и вмененото им задължение да докладват клиентите си на ДАНС. Облечени в черните си тоги смолянските юристи проведоха протеста си пред Съдебната палата в Смолян срещу новия Закон за мерките срещу изпиране на пари. С плакати „Не на пълзящия фашизъм“, „Адвокат не е равно на доносник“ и „Протест“, те се заканиха, че ако не бъдат чути ще предприемат и ефективни действия.

„Категорично изразяваме несъгласието си с така приетите изменения в правната уредба, които са пряко посегателство срещу правата на гражданите“, заяви адв. Елена Радева от името на адвокатурата в областния град.

Адв. Елена Радева

Според юристите Законът за мерките срещу изпирането на пари не съответства на Конституцията на Република България, на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи и не транспонира в пълнота Директива (ЕС) 2015/849 на Европейския парламент, като пропуска да даде важни гаранции на гражданите срещу нарушаване на поверителността в отношенията им с адвокатите.

„В Конституцията на Република България е записано, че адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се. Тя подпомага гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси. Законът за адвокатурата вменява на всеки един от нас редица задължения, в това число да пазим тайната на клиентите си без ограничение във времето, също така нямаме право дори и като свидетели да разкриваме обстоятелства, които са ни били поверени в качеството ни на адвокати от наши клиенти или от друг адвокат относно клиент“, допълни още адв. Радева.

Адвокатите припомниха, че всеки един от тях е положил клетва да защитава с всички допустими от закона средства правата и законните интереси на доверителите и подзащитните и да не издават тайните им. Според тях без доверието на клиента не може да свършат работата, която им е възложена, както и да окажат необходимата защита и да дадат правилния и полезен правен съвет. Те заявиха още, че отказват да прилагат новия закон, който нарушава и ограничава конституционно гарантираните права на българите.

Елена Павлова

Покажи още
Back to top button
Close
Close