Темида

Адв. Славчо Кържев: Ефрем Моллов мечтае за една Велика България, за което мечтае всеки истински българин

Адв. Кържев, как ще коментирате случая с Ефрем Моллов?
Не мога да направя коментар по обвинителния акт (https://www.otzvuk.bg/prokuraturata-dava-na-sad-efrem-mollov-zaradi-knigata-mu-za-pomatsite3/), поради простата причина, че все още не съм го получил и нямам никаква представа за какво идва реч. Ако ме питате въобще следвало ли е да се повдига такова обвинение, и следвало ли е да се ангажират толкова институции и хора, да се пилеят толкова средства, неприятни моменти, които са причинени на едната и другата страна, и дали има основание за това, мога да отговоря. Считам и го заявявам с абсолютна убеденост, че такова престъпление няма – нито от обективна, нито от субективна страна. И най-важното е, че има тотално разминаване в тези неща, които бяха извадени от съответната страница на книгата на Ефрем Моллов. Когато човек свери онова, което е написано в постановлението за привличане като обвиняем какво е казал авторът, и когато прочете текста, се оказва, че такова нещо няма.

Защо смятате, че няма извършено престъпление?
Ефрем Моллов от началото до края на книгата непрекъснато проповядва да спрем да се делим българите като цяло на такива и онакива, на българи, на по-българи, на най-българи, а да се обединим. Той мечтае за една Велика България, това, за което мечтае всеки истински българин. Това патриотично чувство още не ни е напуснало, и слава Богу, че има още такива хора, които да го поддържат. И докато има такива хора живинката няма да изгасне, да изтлее. Чест му прави.

С експертизата запознат ли сте?
Това ще бъде тема на пледоариите в съдебната зала (смее се – б.а.). Да се надяваме обаче, че има и колеги, ще прегледат подробно абсолютно всичко отначало и ще вземат правилното решение.

Ефрем Моллов е обвинен в проповядване на дискриминация и омраза на религиозна основа …
Това нещо го няма. Поне до онзи момент в досъдебното производство и събраните материали по него, това е отсъствало. Вярно че имаше голям обем материали, бяха кашони кой какво казал и какво написал. Смятам че това е несъставомерно. Евентуално може да се говори за някакви обидни наченки, но нещо, което да води до престъпление – няма.

Разбрах, че Ефрем Моллов е в чужбина?
Да, в Норвегия е със семейството си. Още преди да му бъде повдигнато обвинението знаеха отлично къде е той, имаха му адреса и телефона. Няма от какво да се притесняваме, нито да крием адреса на Ефрем Моллов. Единственото нещо, което притеснява е повдигнатото обвинение и сега обвинителния акт. Вярно че по своя характер е притеснително, но той като поведение, като действие, не е извършил абсолютно нищо.

Защо според вас се е стигнало до тук?
Защо според вас аз бях осъден и присъдата беше отменена от Европейския съд? Защо според вас и сега, въпреки че са задължени да внесат цялото дело във Върховния касационен съд по сигнал на главния прокурор, за да бъде възобновено наказателното производство и да се приложи решението на Европейския съд, в продължение на година и половина това не е направено? Защото институциите работят така, за съжаление.

Възможно ли е някой да се е притеснил от Ефрем Моллов?
Не виждам за какво трябва да се притесняват от него. Вярно че той стана активна личност, взе дейно участие и в парламентарни избори през годините, но едното няма нищо общо, според мен от другото. Тук има неща, които след време ще излязат. Това е стара библейска истина – няма нищо тайно, което да не стане явно. Само че за всичко сме си виновни и ние всички, за да се стигне до тук.

Елена Павлова

Покажи още
Back to top button
Close
Close