Темида

Адв. Нелия Маринова получи юбилейният знак на Висшия адвокатски съвет

Председателят на Адвокатската колегия в Смолян адв. Нелия Маринова бе наградена с юбилейния знак на Висшия адвокатски съвет. Отличието е за принос към адвокатурата и по повод 130-годишнината от приемането на първия Закон за адвокатите в България. Номинацията на адв. Маринова е направена от колегите й от Смолянска област.

Със специалния юбилеен знак Висшият адвокатски съвет изрази признанието си към 29 адвокати от цялата страна. Адв. Маринова получи наградата от зам.-председателя Людмил Рангелов.

Тържествената церемония се състоя на 21 ноември в Народния театър „Иван Вазов“ и на нея присъства президентът на Република България Румен Радев. „В днешното сложно време, в което законността е поставена на изпитание, все повече нараства ролята на адвокатурата в утвърждаването на закона, на справедливостта и отстояването на правата. Затова и да си адвокат не е просто свободна професия, а обществена мисия, която се отстоява от хора със свобода на мисълта и на духа“, каза в приветствието си Румен Радев.

Повече от всякога е необходимо да работим за утвърждаване на върховенството на правото и за престижа на българската адвокатура. Без защита няма правосъдие, а без правосъдие няма държавност“, каза председателят на Висшият адвокатски съвет Ралица Негенцова.

На всеки от гостите ще бъде подарена книгата „Адвокатът, Конституцията, приложимото право“. Неин автор е известният специалист и преподавател по конституционно право проф. д-р Пенчо Пенев и е написана специално по повод на бележитата годишнина. Тя е ценно помагало за юристи, журналисти, изследователи и широката общественост.

Адв. Нелия Маринова: Делата намаляват, а хората вече избягват да се съдят

Адв. Маринова, очаквахте ли да получите тази награда и какво означава тя за вас?
Наградата беше очаквана, защото Висшият адвокатски съвет беше изпратил до всички колегии писма, да се излъчи по един представител, който да бъде удостоен с тази награда. За мен тя е голямо признание, за дейността ми през годините. 40 години съм адвокат, от шест години съм председател на колегията в Смолян, а преди това шест години съм била секретар и председател на дисциплинарния съвет. Щастлива и радостна съм, че получих наградата, която приемам като признание за принос към българската адвокатура.

Казахте, че от 6 години сте начело на колегията в нашия край, с какво се промени работата на колегията през този период?
Най-основното е, че адвокатският съвет започна да работи като колективен орган, което е много важно. Има абсолютна прозрачност в работата на адвокатския съвет и колегията. До знанието на колегите стигат абсолютно всички неща, справедливо разпределяне на служебни защити, помощи и др. Това е една текуща работа, която се върши всеки месец. Но пак казвам най-значимото е, че съвета стана един действащ колективен орган и взаимоотношенията между членовете са прекрасни.

Има ли интерес от страна на младите юристи към адвокатската колегия?
Да, може да се каже, че има интерес. Тази година сме приели петима нови колеги, повечето от тях са млади и това е естествено, защото няма работни места. В съда и прокуратурата също много трудно може да се влезе, но и при нас не е по-лесно, защото приемането на млади колеги, които нямат 5-годишен адвокатски стаж, става с изпит.

През последните години се наблюдава едно пренасищане на адвокати в цялата страна. И в Смолянска област ли се забелязва този процес?
Да, определено има пренасищане. На фона на обезлюдяващите се градове и села в нашия регион вписаните адвокати в колегията са 115. Не само областта намалява като жители, но и Смолян, а става така, че се увеличава броят на адвокатите. И това съответно влияе много съществено на намаляване работата на колегите.

А влияе ли това по някакъв начин върху качеството на работата?
Не считам, че това оказва влияние на качеството на работата откъм по-зле. Всеки колега се стреми да си свърши съвестно и качествено работата, за която е ангажиран, или която му е възложена.

От каква защита имат най-вече нужда смолянчани?
Определено имат нужда от защита срещу домашно насилие, родителски права, имотни спорове, макар те в последните години са намалели драстично. По-малко са разводите, защото няма бракове – повечето млади хора живеят на семейни начала. Но хората вече избягват да се съдят. Това е не само моето мнение, но и на голяма част от колегите.

Има ли в Смолян „адвокатска аристокрация“, делене на млади и стари?
Не мога да кажа, че има „адвокатска аристокрация“, както и делене на млади и стари. Мога да кажа, че сме задружна адвокатска колегия.

Водят ли се дисциплинарни производства?
Малко са дисциплинарните производства. Основно жалбите са от недоволни клиенти и общо взето ги прекратяваме още в адвокатския съвет. През миналата година са образувани две производства срещу колеги, които не си бяха платили членския внос.

Какви проблеми имат адвокатите?
Най-често срещаните проблеми на адвокатите са без основание недоволни клиенти. Те пишат и жалби, които в повечето случаи са абсолютно неоснователни. Другият проблем, който не ми се ще да подчертавам, но е факт – това е липсата на работа на една голяма част от колегите. И това е свързано с обедняването на народа и с това, че жителите много намаляват, както в Смолян, така и в целия регион. Това са може би най-съществените проблеми.

Преди няколко години имаше големи дебати, свързани с промени в Закона за адвокатурата, но така и не бяха приети. Липсата на реформи пречи ли на съсловието?
Това е голям проблем. Идеята за промени в Закона за адвокатурата дойде не от Висшия адвокатски съвет, а от адвокатите в страната, които през март 2013 г. свикаха конференция в Старозагорски минерални бани. Изготви се проект за изменение на закона, за който може да се каже, че е почти нов закон. Може би това е една от причините да не мине. Преди две години другата причина беше, че вкараха разпоредби, които засягаха нотариуси и частни съдебни изпълнители и те оказаха сериозна съпротива. Но истината е, че в момента нещо сериозно от страна на висшите ръководни органи, не се прави. Много се съмняваме, че в скоро време нещо ще стане с нашия закон. А има нужда от промени, особено от вътрешно устройствените правила.
Според вас трябва ли адвокатската гилдия да е по-активна по въпросите, касаещи промените в съдебната система, и трябва ли ВСС да се вслушва в гласа на адвокатите?
Съвсем естествено е, че трябва ВСС да се вслушва в нашия глас. Но общо взето промените в съдебната система не зависят толкова от адвокатите, а от хората, които работят в нея. Ние сме едни участници в правораздаването. Ако има проблеми, считам, че не се дължат толкова на адвокатурата.

На тържеството по случай 130-годишнината от приемането на първия Закон за адвокатите президентът Румен Радев каза, че да си адвокат е обществена мисия, която се отстоява от хора със свобода на мисълта и на духа. Съгласна ли сте с тези думи и доколко адвокатите успяват да се справят с тази мисия?
Стараят се, полагат максимални усилия, за да се справят с тази обществена мисия. На тържеството президентът беше посрещат с огромно уважение, а преживяването беше невероятно.

Наближават Коледни и Новогодишни празници, какво ще пожелаете на колегите си?
Най-напред пожелавам здраве, една хубава Нова година, да работят от все сърце и душа, и да имат много сили, за да продължат да се справят с трудната и отговорна професия, която имат.

Елена Павлова

 

Покажи още
Back to top button
Close
Close