Advertisement
МЕСТНА ВЛАСТ

АДФИ даде кмета на Смолян на прокуратурата

Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) е сезирала Окръжна прокуратура – Смолян, за откритите тежки финансови нарушения от кмета Николай Мелемов при инспекцията, извършена през месеците септември и октомври миналата година. Докладът, за който „Отзвук“ писа в миналия брой, е изпратен преди дни в прокуратурата, но ход на разследването все още не е даден. Прокурорът, на който е възложен случаят, си е направил отвод, научи „Отзвук“. Очаква се становището на Апелативна прокуратура, с което ще се реши дали отводът да се приеме и евентуално проверката да бъде възложена на друг прокурор.

Докладът на АДФИ е от 28 октомври м. г. След инспекция в Община Смолян, започнала на 1 септември 2016 г. и продължила 40 дни, са констатирани няколко нарушения на Закона за публичните финанси от страна на Мелемов при разходването на целеви средства от държавния бюджет за капиталови разходи. Проверени са общо три обществени поръчки, при двете от тях са констатирани сериозни нарушения. Кметът Николай Мелемов е отклонил целеви средства в размер на 533 хиляди лева, предназначени за ремонт на два пътя до селата Сивино и Виево, като ги похарчил за ремонт на улици в град Смолян.

Като първостепенен разпоредител с бюджетни кредити той е нарушил на два пъти Закона за публичните финанси, отклонявайки целеви средства от държавния бюджет, като за извършените нарушения са му съставени два акта, пише в доклада на инспекцията. Освен това от Община Смолян се опитали да прикрият извършеното нарушение пред Министерството на финансите, като са били съставени документи с невярно съдържание. „На Министерството на финансите е предоставена невярна информация при заявяването и отчитането на целевата субсидия”, са написали в доклада проверяващите от АДФИ.
„Договори за тези два пътни участъка имаше с “Виастройинженеринг”, които обаче бяха със запорирани сметки. Затова нямаше как да направим заложените пътища, защото трябваше да дадем парите на НАП, а фирмата-изпълнител нямаше да свърши нищо. И затова решихме да направим няколко улици в Смолян“, заяви пред “Отзвук” кметът Николай Мелемов.

  • За разходването на целеви средства не по предназначение Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до три години или пробация, както и лишаване от право за заемане на определена държавна или обществена длъжност.

В понеделник след публикацията в „Отзвук“, в която вестникът информира гражданите на Смолян за доклада на АДФИ, от пресцентъра на общината разпратиха прессъобщение до медиите, в което кметът обяснява, че  е платил от джоба си актовете на АДФИ в размер на 1300 лева. „Единственият потърпевш съм аз, парите не са изгубени, а са вложени в общината за ремонт на улици“, добавя Мелемов. „Отзвук“ ще продължи да следи темата поради високия обществен интерес, а на сайта на вестника е качен целия доклад на АДФИ от извършената финансова инспекция на Община Смолян.

Advertisement

4 КОМЕНТАРА

  1. Как е сключен договор за изпълнение на обществената поръчка с търговско дружество, което има публични задължения?

  2. Първо кмета да ни обясни с какви пари построи новата постройка и от кои фирми е взел руешвет .

  3. Смолян е изпреварил процедурите ИН ХАУС. И к,во- нищо. Кучетата си лаят, кервана продължава да си върви и в момента. Пресен пример. Опита да се закупи имот на тройно по-висока цена, от 54 000 за 152 000 лева.

    1. Влезте в положението на кмета трябват му пари. Сигурно сина му пак е загубил коляма сума пари на комар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!