Вяра и традицииНА ФОКУС

93-годишен дари на Смолян паметник на Левски, който сам е изработил

 

93-годишният смолянчанин Георги Милушев днес откри заедно с кмета на общината Николай Мелемов бюст-паметник на Васил Левски. Монументът на Дякона се намира на Стария център, до градинката със сърничките срещу паметника на Христо Ботев. Площад „Свобода” бе изпълнен с множество родолюбиви смолянчани, дошли да станат част от събитието.

Георги Милушев благодари на всички, които са му помогнали да реализира идеята си – зет му Кирил Асенов, дъщеря му Венера, внуците Георги и Кирил. Той връчи паметен знак – портрет на Васил Левски на кмета Николай Мелемов, на областния управител Стефан Сабрутев, на близките си, съмишленици и хора, които са му помогнали за реализацията на идеята.

„Най-напред да ви благодаря, че почетохте паметта и делото на най-великия човек на нашата епоха Васил Иванов Кунчев. С неговата саможертва озари пътя към нашето Освобождение от турско робство. Той е кумирът на България. Той е величина, която никой досега от нашите политици и ръководители не е постигнал”, каза пред смолянчани Георги Милушев. Той връчи на кмета Николай Мелемов договор за дарение на бюст-паметника от свое име и от името на съпругата си Дора Милушева, зетя си Кирил Асенов и дъщеря си Венера Асенова.

„За мен е огромна привилегия, че във вените на моите синове тече от кръвта на Георги Милушев. Той е един изключителен ентусиаст. Нашето семейство няма почти никаква заслуга. Всичко това е направено от него. Прекланям се пред възрастта му, усилието и всичко, което той направи, за да реализира този проект. Неговият ентусиазъм е пример за това, което трябва да бъде един човек през целия си живот. Пожелавам на всички млади хора, които са родени в Смолян, растат в Смолян и ще продължат да живеят в Смолян, да имат частица от неговия дух, защото това е пример, който е достоен за подражание. Наистина е написал нашето семейство като хора, които са го подкрепяли, но ние само морално сме го подкрепяли. Това е негово дело, негово усилие и негов подвиг, защото на тези години да направиш това нещо с ръцете си е изключително трудно”, посочи бизнесменът Кирил Асенов.

Както проектът, така и изработката на бюст-паметникът са дело на 93-годишния Георги Милушев. Бил е подпомогнат от скулптор от Пазарджик – Спас Киричев.

„Идеята за този паметник е може би отпреди 10 години. Няколко пъти го започвах и оставях. Имаше проблеми с мястото, но след две години борба, вече е факт. Разногласията ни бяха с архитектите, които държат правата на този парк, построен преди пет години. Предлагаха ми варианти, на които не се съгласих, защото Левски е иконата на България и трябва да има централно място в парка. В крайна сметка постигнахме компромис”, каза 93-годишният автор на паметника. Той призна, че за първи път прави паметник. Той е техничар и всичко, каквото му е трябвало в живота, го е правил с двете си ръце. Две години е моделирал бюста. Помогнал му е известният пазарджишки скулптор Спас Киричев, който е и леар и е отлял бюстът на Левски. „Голяма помощ ми оказа скулпторът Рашко Митев, който оформи каменната част. Колоната, постаментите, капитела, са изработени от него по мой проект. Патриотите, като започнеш от Раковски, Левски, Ботев, са били моите кумири. Ако ми остане още малко живот, съм започнал да правя паметник на Раковски”, допълни още майсторът-дарител Георги Милушев.

От името на областния управител Стефан Сабрутев, зам.-областният управител Младен Исаев приветства дарителя за патриотичната инициатива. „Чест прави на вас и вашите семейства, че успяхте да реализирате прекрасната идея – да изградите паметник на Васил Левски. Паметникът на най-изтъкнатия ни революционер, който е дал живота си за нашата свобода, вече огрява центъра на град Смолян и радва родопчани”, добави Исаев.

„Днес ние присъстваме на значимо събитие в нашия град. Искам да благодаря на всички, които допринесоха за поставянето на паметника на Левски и най-вече на г-н Милушев”, каза в словото си кметът Николай Мелемов. Водещият Румен Бечев – актьор и директор на РДТ „Николай Хайтов” прочете благодарствени адреси от 101 Алпийски полк и от Сдружение Военен съюз – Пловдив, Регионално представителство на сдружение „Южна крепост” – Смолян.

 

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close