НА ФОКУСОбразование

9 119 деца от Смолянска област прекрачиха днес училищния праг

 

9 119 деца прекрачиха днес прага на училищата на територията на Смолянска област. 58 училища са училищата, които на първия учебен ден отвориха врати.

Учебната 2020-2021 година в област Смолян стартира днес присъствено при 100% изпълнен план-прием на заложените от учебните заведения 37 паралелки, съобщиха от Регионалното управление на образованието. „Има тенденции към повишаващ се интерес към професионалните гимназии и засилен интерес от страна на бизнеса към професионалното обучение. Броят на децата, които напускат областта, за да учат в други градове през тази година, е доста по-малък в сравнение с предходни години – 29, при 105 деца напуснали през миналата“, съобщи началникът на РУО Мария Семерджиева.

Поради липса на ученици са закрити 3 училища и една детска градина в областта. С решения на общинските съвети се закриват училищата в селата Осиково, Селча и Средец, както и детската градина в Средец. В Осиково е останало само едно дете в училищна възраст, в Селча са две и нито едно в Средец. Без нито един първокласник на първи септември отварят врати училищата в Арда, Ягодина, Лясково. По един първокласник посрещат учителите в кв. Настан, Букова поляна и Забърдо.

От РУО обявиха, че за училищата, където кадровият ресурс позволява, всеки учител ще работи само с определен кръг ученици. Ще бъдат осигурени шлемове и предпазни маски. Коридорите, стълбищата, входовете, санитарните възли ще бъдат редовно дезинфекцирани и ще се спазва пропускателен режим. Храненето на децата в столове и бюфети ще се осъществява по график, без допускане на струпване и образуване на опашки.

И през новата учебна година ще бъдат предоставяни закуски от Фонд „Земеделие“, ще продължат дейностите на клубовете по интереси, ще функционират обединените детски центрове и училищните общежития, при спазване на мерките за безопасност. Децата, които се нуждаят от придружител в училище и училището не може да осигури такова лице, ще се допускат с родител или личен асистент при спазване на всички мерки за безопасност.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close