Политика

83-ма влизат в битката за 4 депутатски места в Смолян (обновена)

83-ма кандидати за народни представители регистрира Районната избирателна комисия в Смолян до 17.00 часа във вторник, когато изтече крайният срок. Те са подредени в 20 листи – 1 независим (Румен Домбашов) и 19 партии и коалиции. Последни, непосредствено преди крайния срок, регистрира кандидатите си коалицията „Реформаторски блок – Глас народен”. Пълни листи, с по осем кандидати са регистрирали ГЕРБ, БСП, ДПС и АБВ – Движение 21. Със седем кандидати е „Нова Република”, с шест е ДОСТ. Най-късите листи са на БДЦ и „Напред България“ – само по един кандидат.

ГЕРБ – без изненади

Водач на листата на ГЕРБ очаквано е д-р Даниела Дариткова. Тя ще се бори за влизане в парламента за четвърти път. Дариткова е общински лидер на ГЕРБ в Смолян, а в 43-тия парламент бе председател на Комисията по здравеопазване. Смята се за острието на партията в здравната политика. Втори е доскорошният областен управител Недялко Славов, който е и председател на общинската структура на ГЕРБ в Златоград. Славов бе за кратко и депутат в 41-то Народно събрание и зае овакантеното място на Николай Мелемов през 2011 г., когато последният бе избран за кмет на Смолян. От трета позиция тръгва д-р Красимир Събев, член на Борда на директорите на МБАЛ – Смолян. Четвърти е Петър Карагегов – общински съветник в Девин в мандат 2011-2015. След него е бившият зам.-областен управител и главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Родопа” Адриан Петров. Следва Денислав Костов от Неделино, който ръководи офиса на разплащателната агенция към МЗХ в Смолян. Предпоследен е бившият зам.-кмет на Чепеларе Боран Хаджиев. Последен е шефът на финансовата дирекция на Община Смолян Димитър Настанлиев. Изцяло партийна листа с известни кадри на ГЕРБ.

БСП – зад Янкова ново лице и бивш лидер на ГЕРБ

Левицата залага отново на добре познатата не само в областта, но и в страната бивша кметица на Смолян Дора Янкова. Тя е едно от малкото знакови имена, които вятърът на промяната на БСП не помете с идването на Корнелия Нинова. Непосредствено след нея е Иван Гавазов – син на Милко Гавазов, който бе дългогодишен общински съветник и председател на БСП в Смолян. Христо Беров е новото лице в листата с граждански профил. Той е преподавател в Софийския университет, специалист по църковна история, публикувал статии с широк обществен интерес, включително и във вестник „Отзвук”. Четвърти е Севдалин Хъшинов – магистър фармацевт от Баните. Той е местен лидер на БСП и председател на Общинския съвет. След него е Слава Пепеланова от Чепеларе – общински съветник от БСП, работи в областта на финансите и банковото дело. В листата на БСП е привлечена и бившата лидерка на ГЕРБ в Девин и общински съветник Дияна Чаушева, която сега води червените в общината. Чаушева стана известна със защитата на местната болница, където в момента е главна медицинска сестра. На седмо място е Исай Савов – лидер на БСП в Доспат, а последен е Георги Славов – представител на Комунистическа партия на България, председател на смолянската кооперация.

ДПС ще брани позициите си от ДОСТ

Водачът в листата на Движението за права и свободи е Хайри Садъков. Садъков е дългогодишен председател на Общинския съвет в Мадан, дългогодишен председател и на организацията на ДПС в Мадан. Изборът му не е случаен предвид на това, че начело на ДОСТ в Смолянска област застана едно от знаковите имена на ДПС в Мадан Хилми Фелети. На второ място е Елисавета Кехайова – бивш зам.-кмет на община Кърджали, съпруга на кмета на Неделино Боян Кехайов. Трета е Наташа Василева – бивш директор на социалната служба и общински съветник в Девин. Четвърти е Атанас Пържанов – общински председател на ДПС  в Доспат. Пети е Милен Журналов – общински председател на ДПС  и общински съветник в Смолян. Шести е Ферат Емин – дългогодишен зам.-кмет на община Баните. Седми е Филип Делисивков – общински председател на ДПС в Чепеларе. Осми е Емил Кехайов от Рудозем, секретар е на Областния съвет на ДПС.

„Реформаторският блок” остана без реформатори

В листата на „Реформаторския блок – Глас народен” в Смолян няма нито едно познато лице от партиите, основали коалицията – СДС, ДБГ, ДСБ, БЗНС и НПСД. Тя е съставена и водена изцяло от присъединилата се в последния момент партия „Земеделски народен съюз”, коалиционен партньор на БСП и Бареков. Листата в Смолян се води от Костадин Василев, регионален лидер на ЗНС, общински съветник от Коалиция „Заедно за Смолян”, бивш зам.-кмет на Дора Янкова. Втори в листата е доц. Георги Юручев от Филиала на Пловдивския университет. Третото място е за д-р Соня Белева, а четвъртото, последно място за бившия шеф на „Слънце” Пламен Рафаилов.

В „АБВ – Движение 21” – кандидат за
вицепрезидент измести Кадиев

Обявеният като водач на листата на АБВ в Смолян, досегашен депутат, който успя да влезе в парламента с малко над 1000 гласа – Петър Кадиев, бе заменен в последния момент от тежката артилерия на АБВ проф. Любомир Халачев. Бившият ректор на НАТФИЗ бе кандидат за вицепрезидент на АБВ в тандем с Ивайло Калфин на последните президентски избори. Третото място в листата е за известния адвокат Нелия Маринова, предложена от партията на Татяна Дончева – „Движение 21”.

Автентичната десница е в „Нова република”

Водач на листата на коалиция „Нова република”, в която влизат ДСБ, Гражданския блок, Съюз за Пловдив и Българска демократична общност, е адв. Стоян Марев – изявена политическа фигура в СДС от началото на прехода. Адвокатът бе шеф на групата съветници на СДС по време на кметуването на Данчо Киряков в Смолян. Марев е областен лидер на ДСБ от септември миналата година. Втора е Камелия Кацарова от Смолян – магистър фармацевт, представител на Гражданския блок, воден от Мартин Димитров. Камелия е дъщеря на първия председател на СДС в Смолян Петър Узунов. Трети е Димитър Дончев, кандидат за кмет на „Реформаторския блок” в Баните и общински съветник. Дончев стана известен в близкото минало като треньор на отбора по хокей на трева „Мечките” в Баните, който стана републикански шампион и спечели редица балкански и европейски отличия. Той работи като кинезитерапевт в санаториума. Следващият е Пламен Балталийски – лидер на ДСБ в Девин, бивш зам.-кмет на общината в мандата на Здравко Василев. Даниел Шумков е представител на „Българската демократична общност” в листата. Шестата позиция е за Иван Савов – предприемач и хотелиер от Чепеларе, председател на ДСБ. Последното знаково място е на Зарко Маринов, бивш зам.-областен управител, главен редактор на в. „Отзвук”, член на националното ръководство на ДСБ.

ДОСТ атакува Смолян със зам.-председателя си

Коалицията, водена от Лютви Местан и Орхан Исмаилов, посочи за водач на листата в Смолян Хюсеин Хафъзов, зам.-председател на ДОСТ и депутат в 42 и 43-то Народно събрание. Преди да влезе в политиката Хафъзов, чийто корени са от Неделинско, бе секретар на Главното мюфтийство. Втора е Медиха Заимова, председател на ДОСТ в община Смолян, общински съветник в мандат 2007-2011, специалист по международни програми и проекти. Била е експерт в Държавен фонд „Земеделие”. Третото място е за Хари Алексиев от Златоград, директор на СОУ „Антим І” в града от 1993 до 2005 г. От тогава до 2012 г. бе член на Комисията за защита от дискриминация, известен математик. Четвърти е Стефан Бояджиев – дългогодишен фелдшер в Спешна помощ в Неделино. На пето и шесто място са педагозите Росица Ималова и Ралица Ратайска.

Бизнесмен начело на патриотите

Изненадващо за мнозина, доскорошният активист на АБВ в региона Владимир Гърбелов поведе листата на „Обединените патриоти”. Той е предприемач с интереси в различни сфери – строителство, хотелиерство, земеделие и др. Второто място е за бившата ски-легенда Борислав Киряков – лидер на „Атака” в Чепеларе. Третото и четвърто място са за Христо Камишев от ВМРО – Смолян, и Данчо Александров от НФСБ – Златоград.

„Воля“ – бизнес и доскорошни „реформатори“

Водачът на листата на „Воля” Антон Стоев, както и самият Веселин Марешки, е от Варна. Съдружник е във „Варна стар” ООД, на 39 години е. Втора е „реформаторката” Соня Николова Цоцева, доскорошен регионален представител на партията на бившия военен министър Николай Ненчев – БЗНС, в Смолянска област. Трети е адв. Венцислав Енев от Рудозем, който бе юрисконсулт на кмета Румен Пехливанов и Общинския съвет в града. Той е съпруг на бившата шефка на РИОСВ Ема Енева, сега общински съветник от Реформаторския блок в Рудозем. Четвърта е 35-годишната Виолета Гьондрева от Варна, управителка на фирмите „Май Джим” ЕООД и „Вилиойл 2015” ООД.

„Да България” с листа от двама екоактивисти

Новата коалиция, оглавявана от бившия правосъден министър Христо Иванов „Да България”, ще се бори за гласовете на родопчани с двама екозащитници. Водач е Александър Дунчев, инженер-лесовъд и експерт в програма „Гори” на WWF. Втори в листата е Андрей Ралев, член на изпълнителния съвет на Партия „Зелените”.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close