Advertisement
НОВИНИ

79 бели гълъба полетяха над Забърдо в Деня на Европа

В Деня на Европа – 9 май в с. Забърдо бе официално открит петметровият паметник, изработен от над 320 войнишки каски, които са подредени така, че изписват думата МИР. При откриването на монумента бяха пуснати в небето 79 бели гълъба, част от тях от ръцете на официалните гости – депутатите Георги Свиленски и Христо Проданов, зам. областният управител Боян Симеонов, бившият областен управител Емил Хумчев. За изработването на паметника кметът на Забърдо Валентин Черпоков близо две години издирвал и събирал от всички краища на страната старите войнишки каски. Композицията е изработена от скулптора Антон Урдаджиев, който споделя че през цялото време, докато работел, си представял как всяка една каска е една уникална история, присъствайки заедно с човека, който я носил по време на военните събития.

Паметникът, посветен на мира по целия свят, е монтиран до паметника на белия гълъб в селото, който също е изработен от войнишки каски. На по-голямата част от каските си стоят имената на техните притежатели.

Кметът на Забърдо сподели, че от 18 години насам всяка година прави и раздава курбан за жителите и гостите на селото и всеки път го нарича за нещо важно и значимо – за здраве и за да няма жертви по пътищата. Тази година, след събитията в Украйна, той нарича курбана за мир и пожелава да има мир по целия свят.

„Преди около 2 години направихме и поставихме скулптурата „Гълъб на мира“ – скулпторът Антон Урдажиев го изработи. Имаше голям отзвук. Много туристи от цял свят дойдоха да го видят. Исках да го завърша и да напишем думата „МИР“, за да стане един голям, хубав монумент и да го открием за Деня на Европа – 9 май, каза за „Отзвук“ Валентин Черпоков. „Две години събирах каски – по 5 от тук, по 10 от там – много трудно ги събрах – над 320 каски. Намерих и много стари. В тези букви са вградени каски от Втората световна война. Това е думичката, която ще спаси света, нашата държава, ще ни спаси от войната по пътищата. Това е и основното послание, което искам да отправя към всички.“, добави Черпоков.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!