Advertisement
Инциденти

70 метра се търкаляла на шосето „Тойота“-та убиец на Фиданов и Купенов

Община Баните обявява 22 юли (събота) за ден на траур за загиналите снощи при катастрофа край село Давидково Велин Фиданов и Красимир Купенов. Това съобщи кметът Милен Белчев пред „Отзвук“. Отменят се всички тържества, включително и насрочената за 19.00 часа изява на самодейни състави от Давидково, Загражден и Стърница на площада в Баните.

Около 20.00 часа снощи председателят на Общинския съвет в Баните Велин Фиданов катастрофира тежко по пътя от връх Свобода за село Давидково. Зад волана на джипа „Тойота Ленд Крузър“ е бил самият Фиданов. До него на предната седалка е бил 52-годишният Красимир Купенов, а на задната седалка 72-годишният Борис Иванов от село Давидково. Тримата са били на среща в ловна хижа в района на Каракулас. На един от правите участъци Борис, по негови думи, направил бележка на Фиданов, че кара много бързо. Шофьорът набил спирачки и джипът започнал да се търкаля на асфалта по правия път около 70-80 метра и се спрял в канавката. По време на обръщането Фиданов и Купенов изхвърчат от колата, а Иванов остава вътре. Това може би го спасило. Фиданов загива на място, а Купенов издъхнал в отделението за Спешна помощ на смолянската болница. И двамата не са ползвали обезопасителни колани, сочат неофициални първоначални данни.

Велин Фиданов

За страшната катастрофа съобщил оцелелият Иванов, който е приет за лечение в отделението за интензивно лечение (ОАИЛ) на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ без опасност за живота.

Огледът на място от следствените органи продължил през цялата нощ. По думите на кмета на Баните Милен Белчев на злополучното място е имало около 30-40 души.

Телата на починалите Фиданов и Купенов днес ще бъдат превозени с общинската катафалка от моргата на смолянската болница до селото, а погребението е насрочено за утре (22 юли) от 13.00 часа в гробищния парк на Баните.

Насроченото за понеделник заседание на Общинския съвет, което трябваше да бъде председателствано от Велин Фиданов, се отменя, каза кметът Милен Белчев. Отменени са и заседанията на комисиите, насрочени за днес.

Велин Фиданов е роден през 1963 г. и е една от знаковите политически фигури в Община Баните. Общински съветник  в няколко последователни мандата и основен конкурент на избраните кметове на местните избори през последното десетилетие. Бил е общински лидер на РЗС, НДСВ и ГЕРБ. През април т. г. той стана председател на Общинския съвет след като бе свален Севдалин Хъшинов. Има две деца. Дъщеря му Диана бе юрисконсулт в областната администрация на Смолян, а синът му Румен е общински съветник.

Красимир Купенов е роден през 1965 г. в Баните, живееше в Смолян. Работил е като шофьор в общинската администрация на Баните. Семеен. Брат е на бившия шеф на полицейския участък в селото Илчо Купенов.

Оцелелият Борис Иванов е от Давидково. През декември 2002 г. при бракониерски лов на зайци в покрайнините на Давидково той уби съседа си Атанас Пашов. Около обяд при преследване на изскочило зайче Борис застрелял в главата почти от упор Атанас, който починал на място. След произвеждане на смъртоносния изстрел със законно притежаваната пушка „ИЖ – 27“, изплашеният до смърт авджия хукнал да бяга. Свидетели тогава разказаха, че Борис Иванов е спринтирал повече от 15 километра, за да се предаде в полицейския участък в Баните.

Advertisement
Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!