Advertisement
НОВИНИ

7 от 10 общини в областта сами се грижат за сметосъбирането и сметоизвозването

Само Смолян, Чепеларе и Рудозем имат договори с външни фирми за сметосъбиране и сметоизвозване

Все повече общини в Смолянска област залагат сами да извършват дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване, установи проверка на БТА. Единствено общините Смолян, Чепеларе и Рудозем, от общо десетте общини в областта, имат сключени договори с външни фирми. Изчисления показват, че в общините, които сами се грижат за чистотата, на един жител излиза средно сумата от 112,16 лева, а при сключен договор с фирма-изпълнител издръжката на жител се увеличава на 203,99 лева.
В Община Баните служителите по чистотата са назначени към администрацията. „Общината ни е разпръсната – има 18 населени места, и това което ни затруднява, е транспортирането на отпадъка в депото „Теклен дол“ в Смолян, което се намира на 120 километра в двете посоки“, посочи кметът Павлин Белчев. План-сметката на Баните е 230 000 лева, а в общината живеят 3 135 жители, или по 73,36 лева на човек.
Общинско предприятие от години извършва дейностите по чистота в Девин. „През предходния мандат закупихме техника за над 1 млн. лева и подменихме стария парк. Поставили сме си амбициозната цел да подобрим разделното събиране“, добави кметът на Девин Здравко Иванов. План-сметката е 1 112 322 лева, или по 118,17 лева на жител. В общината по данни на НСИ живеят 9 413 души.
И Община Доспат сама извършва услугата по почистване. „Имаме четири автомобила и сме снабдили населението със съдове за отпадъци. Увеличихме честотата на сметосъбиране – от два на четири пъти седмично за цялата община“, каза Красимир Горов – началник отдел „Икономика, екология, транспорт и туризъм“. План-сметката на общината е 1 527 000 лв., които разпределени на населението от 7 263 души, се пада по 210,24 на жител.
Със заеми от Предприятието да управление на дейности по опазване на околната среда (ПУДООС) две общини – Неделино и Борино, купуват нова сметосъбирачна техника.
„Безлихвеният кредит в размер на 546 000 лева ни е предоставен и вече имаме малогабаритен автомобил, който да е проходим по тесните улици в града и селата, багер и кофи за смет“, каза кметът на Неделино Боян Кехайов. Общината никога не е ползвала външна услуга за дейностите по чистота. Дейностите се извършват от служители, назначени към администрацията. Неделино разполага с 3 сметосъбиращи автомобила, два от които са чисто нови и багер. План-сметката на общината, в която по данни на Националният статистически институт (НСИ) живеят 4 896 жители, тази година е 427 117,74 лв. – или по 87,24 лева на жител за една година.
И в Община Борино, където също сами извършват сметосъбиране и сметоизвозване, плануват да кандидатстват за безлихвен заем от ПУДООС, с който да закупят още една сметосъбирачна машина, каза кметът Мустафа Караахмед. План-сметката на Борино е 200 000 лева. В общината живеят 2 425 жители и на човек за година излиза по 82,47 лева за чистота.
Ако е външна фирма, много ще се оскъпи услугата, коментира Мирослав Янчев – четвърти мандат кмет на Златоград. Той обясни, че след като е поел управлението на общината, е прекратил предсрочно договора с фирмата-изпълнител с основна цел – намаляване тежестта на гражданите. За тази година план-сметката е 905 744 лева. Жителите на общината са 9486, или по 95,48 лева на жител.
Преди 6 години и Община Мадан прекрати предсрочно договора с фирмата изпълнител, извършваща дейностите по чистота. В момента към администрацията са назначени 14 души, които изпълняват тези функции. През последните 8-10 години такса смет не е увеличавана, каза кметът Фахри Молайсенов. План-сметката на община Мадан, в която живеят 9 757 жители, е 1 153 215 лв., или 118,19 лева на жител.
Само в три общини в Смолянска област – Чепеларе, Смолян и Рудозем, управниците разчитат на външни фирми за услугата чистота. В Чепеларе – с 5 757 жители, Общинският съвет е приел план-сметка от 2 137 961 лева и според изчисленията на жител за сметопочистване и сметоизвозване годишно струва по 371,37 лева. План-сметката на община Смолян, която е с 31 776 жители, е 5 476 000 лв., или по 167,07 лв. на човек. Община Рудозем, макар и с външна фирма, е успяла да запази ниски стойностите за чистота. „От практиката досега се оказва, че когато е външна фирмата, контролът е по-строг“, коментира кметът Недко Кулевски. В общината живеят 8 446 жители, план-сметката е 621, или по 73,53 лева на жител за чистотата в Рудозем.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!