НОВИНИОБЩЕСТВО

60 сателита на Мъск прелетяха на Гергьовден над Смолян, в събота чакаме ешалон от 120 спътника

 

Десетки сателити, изстреляни от космодрума в Аризона, прелетяха на Гергьовден над Смолян. Атрактивното небесно шествие бе наблюдавано около 21,00 часа на 6 май. Редицата от 60 спътника от проекта „Старлинк” на Илън Мъск предизвика любопитството на много смолянчани.

„Наблюдаваха се в рамките на 2 до 5 минути. Сателитите минават в редица, а това, което са успели да видят хората, е последната изстреляна от ракета-носител серия от 60 сателита на височина от 600 километра над земната повърхност. Първите дни и седмици те се движат един зад друг, но впоследствие се разпределят така, че да обхванат цялото земно кълбо. Основната задача на спътниците е да направят един много достъпен интернет от всяка точка на земната повърхност. 15% от задачата им е с военно предназначение, а около 5 % са свързани с научни изследвания”, каза директорът на НАО „Рожен” доц. Никола Петров.

До момента са изстреляни около 1500 сателита. По първоначален проект глобалната мрежа трябва да се състои от около 40 000 спътника.

„Утре вечер ще е доста впечатляващо отново. Ще можем да видим две серии от спътници, които ще минат една след друга. Първите 60 ще са на югозапад, на една добра височина – между 60 и 70 градуса над хоризонта. Следващата група ще бъде на северозапад. Те ще могат да се наблюдават за времето от 20,53 до 21,01 часа”, каза още директорът на обсерваторията.

Макар предназначението на тези сателити да е свързано с техническия прогрес на човечеството, се оказва, че са пречка за астрономическите наблюдения. „Сателитите още от сега започват да представляват проблем за астрономията като цяло. Да не говорим, че се замърсява и околоземното пространство”, допълни доц. Никола Петров.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close