Advertisement
Спорт

57-годишен инженер от Смолян се класира девети на класическия маратон в Атина

Смолянчанинът Гавраил Даракчиев е инженер по професия и умело съчетава любимия спорт – маратона, с проектиране и изграждане на ОВиК (отоплителни, вентилационни и климатични инсталации). От три години той се включва в маратоните в България и Европа, и един от най-добрите на стария континент във възрастовата категория 55-59 години.

Гавраил Даракчиев е любител-маратонец. Тренирал е бягане като студент, преди 30-35 години. „Бягах на средни и дълги разстояния – на 5 000 и 10 000 м. След много дълго прекъсване, преди около пет години, реших да се върна в този спорт, но на по-дълги дистанции – полумаратон 21 км. и маратон 42 км. Не беше лесно на 57-годишна възраст, но се получи и вече две-три години съм в много добра спортна форма”, споделя Даракчиев.

На финала на маратона в Атина

Само преди няколко дни той се завърна от мега маратона в гръцката столица Атина, който е сбъдната мечта за всеки бегач. Трасето е 42-километрово, и не всеки успява да стигне до финала. Гавраил Даракчиев не само, че го пробягва, но завършва на девето място в групата си, в която са участвали 859 състезатели. Времето му е 9 минути след победителя Георгиос Сикалос от Гърция. Общият брой на всички участници в маратона в Гърция е 15 200 души и от тях Гавраил е на 420 място. В надпреварите са се включили и 79 българи и смолянчанинът е с най-добро време от всички сънародници.

„Много вълнуващо е да пробягаш автентичното трасе от древния град Маратон до Атина. Да финишираш на митичния стадион „Панатинайкос“ е незабравимо усещане, както и невероятната публика, окуражаваща те през целия маршрут. Остава спомен за цял живот. И понеже тази година участието ми беше за първи път, мисля да стане традиция”, споделя инж. Даракчиев.

На стадион „Панатинайкос

В категорията, в която се състезава – 55-59 години, почти във всяко състезание, е на почетната стълбичка. Успехите не спират. В Белград тази година има едно първо и едно трето място. В Загреб, Хърватия – първо и второ място, в Сплит, Хърватия – второ място, в Будапеща – трето място, в Пловдив, Варна, Казанлък, Баня лука, Босна и Херцеговина – е първи. Последният му старт бе през този уикенд в Подгорица, Черна гора, където отново взе златен медал.

Смолянчанинът се включва в състезания из цяла Европа и си е поставил за цел – поне веднъж месечно да участва в надпревари. „Обичам да участвам в европейските състезания и съм щастлив, че се представям добре”, казва той. От началото на годината до сега е участвал в десет надпревари, от които две в класическия маратон, а останалите – полумаратон.

На състезание в Будапеща

„Класическият маратон е едно голямо изпитание за всеки състезател, дори и за професионалните маратонци. Най-голямата тръпка е да пробягаш разстоянието и да го завършиш. Изпитанието е голямо и не всички стигат до финала. Дисциплината е много тежка и много неща могат да се случат по трасето. Специфичното при маратона на 42 километра е, че краят на дистанцията съвпада с изчерпването на енергията на организма“, обяснява смолянчанинът.

„Тренирам всеки ден на дистанции 12-16 километра, понякога 20 и 30 километра. А продължителността на тренировките са 1,30-2 часа“. Маратонецът може да бъде видян рано сутрин не само на стадион „Септември“ в квартал Райково, а и по пътищата в общината. „Хубавото на този спорт е, че не са необходими някакви специални уреди или съоръжения. Навсякъде може да го практикуваш“, казва Даракчиев и с усмивка добавя: „И не е скъп спорт, трябват ти едни маратонки, шорти, тениска и потник.“

Разпускане след поредния маратон в Белград

Гавраил Даракчиев умело съчетава работа си, която е свързана с отоплителна, вентилационна и климатична техника, енергийна ефективност, енергийно обследване на сгради, строителен надзор – професия, свързана предимно с работа пред компютър.

Гавраил Даракчиев

Маратонецът вече е започнал да прави спортния си календар за следващата година. Още от февруари тръгва по състезания. Първото е в Сплит, Хърватия. Следва Белград през април. Решил е през 2023 година да участва предимно в класическите маратонски дистанции.

„Нямам тайна за успехите си – много тренировки и упоритост, много съвестно се отнасям към спорта. Причината за това е, че ми харесва всяка тренировка, независимо дали е на 12-16 или 30 километра. А още по-голямо е удовлетворението от успехите, които постигам в състезанията”, казва още смолянчанинът.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!