Advertisement
ТемидаНОВИНИ

56-годишен иска 50 000 лева обезщетение за липса на път

56-годишен мъж от маданското село Шаренска съди Община Мадан за липсата на автомобилен път до дома му. Смаил Д. е пенсионер, живее в бащиния си дом, до който се стига по пътека. След като получил сърдечен проблем, решил да търси отговорност от общината заради затрудненията от липсата на път, на които ежедневно е изложен. Искът му е на стойност 50 000 лева обезщетение за неимуществени вреди – болки и страдания от получения на 29 април 2013 г. гръден дискомфорт на пътя до дома му, пренасял материали за ремонт на банята му на разстояние от 50 метра.

„Пренасяйки от 50 метра материали и стоки по хлъзгавия и разкалян път до дома ми, получих сърдечен пристъп, придружен със задух“, пише Смаил в жалбата си. Заедно с него бил и брат, който му помагал да пренасят строителните материали. В един момент 56-годишният мъж паднал на земята, пребледнял, започнал да диша трудно, стягали го гърдите. Приет е за лечение в маданската болница. Оттогава насам е получавал няколко подобни сърдечни пристъпа след пренасяне на стоки и материали по пътя.

Заболявянето се обострило отново през зимата на 2014-2015 г. – декември и януари, след като пренасял дърва „по заледения и хлъзгав общински път“. Смаил обяснява, че с всяка изминала година пътя се стеснявал и вече ширината му е около 2 метра. Той от години е лишен от възможност да пренася стоки и материали до дома си с превозно средство, като „през зимата пътеката е заледена с дни и седмици“.

Къщата е строена от родителите му след 1970 г. Подходът към нея представлявал прокарано с трактор шосе, а сега на места е стеснен, на места е пропаднал. Според тях от правени в общината справки, включително и по плана, до дома им „има път”.

Претенцията е за обезщетяване на неимуществени вреди, претърпени от него поради бездействието на общината във връзка с поддържане пътя до дома му, довело до превръщането му в пътека, която през зимата е заледена и заснежена, а през останалото време е хлъзгава и разкаляна.

Според мъжа страданията му са физически и психически, причинени от бездействието на общинското ръководство, служителите и кмета на Мадан. Те го лишават от правото и възможността да доставя и превозва стоки и материали в непосредствена близост до дома му.

Делото срещу Община Мадан е заведено през 2016 г. Назначени са две съдебно-медицински експертизи, които излизат със становище, че здравословното му състояние не е последица от физическото натоварване. Той не е бил в критично състояние, когато са го приели в болница. Първоначално Окръжният съд в Смолян, а миналата седмица и Апелативният съд отхвърлиха исковата молба на Смаил като недоказана. Решението обаче може да бъде обжалвано пред ВКС.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!