Темида

В Пловдив гледат дело за 28 хил. лв. срещу Окръжния съд в Смолян и Районния в Чепеларе

След отвод на всички съдии в Смолянска област делото срещу Окръжния съд и Районния в Чепеларе, заведено от софиянка, ще се гледа в Пловдив. Решението е на Апелативния съд, който определи районната инстанция за компетентна да разгледа исковата молба.

Софиянката Ирина Панайотова е подала искова молба за причинени неимуществени вреди от съдебни решения, отнели й детето. Исканото обезщетение за нанесените й вреди е 20 000 лева, което е частичен иск, както и обезщетение за имуществени вреди в размер на 8289,90 лв.

Историята на Ирина Панайотова започва през 2011 година, след като с бащата на детето, който е от Чепеларе, решили да се разделят. През юни следващата година тя взима 4-годишното си дете със себе си и в същото време завежда дело за родителски права в Районен съд – София. Бащата пък повдигнал същия спор, но в Чепеларе, където направил и адресна регистрация на детето. Така едновременно в две съдилища започнал спорът за родителските права. С първото решение – на съда в Чепеларе, детето се дава на майката. Окръжният съд обаче го отменя и родителските права отиват при бащата. Точка на спора слага ВКС, който обезсилва и двете решения заради заведеното второ дело в София и постановява да бъдат наложени временни мерки за отглеждане на момчето и то е предадено на бащата.
Близо три години Ирина Панайотова се бори за сина си. Едва през 2015 г. тя успява да спечели и взема при себе си отрочето .

Първоначално тя подава исковата молба в Пловдивския апелативен съд, от където е изпратена в Смолян. С определение от август окръжната инстанция прекратява процеса и го изпраща по подсъдност в Районния съд в Смолян. След отвод материалите са изпратени в Златоград, Мадан, Девин и Чепеларе, където всички съдии се самоотвеждат.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close