Местна власт

50% увеличение на таксата за детска градина предлага кметът Николай Мелемов

Таксата за детска градина в Смолян да скочи с 50% и да подмине 70 лева месечно. Това предлага кметът на Смолян Николай Мелемов в проект на Наредба № 2, който предстои да бъде внесен за одобрение от общинския съвет. Проектът за нормативен акт е качен на сайта на Община Смолян за обществени консултации.

В момента месечната такса за детски ясли и детски градини е 40 лева. Мелемов предлага нова система за формиране на таксата. Тя ще се образува от цена на храноден – 2,50 лева, плюс 5 лева месечна такса, независимо от присъствието на детето в градината. Което прави общо 60 лева при пълен месец от 22 работни дни.

За полудневните детски групи таксата ще се изчислява по 1 лв. на ден плюс 2 лева месечна такса. Сега таксата е 15 лева.

Двойно увеличение иска кметът на Смолян и на купона за детска кухня за малчугани от 6 месеца до 3 години. При 0,40 лева сега стойността на купона става 0,80 лв.

Ако родителите искат детето им да спортува, да танцува или да учи чужди езици в детската градина, те ще трябва да плащат допълнително и по 1.20 лева на учебен час. Новата такса е предложена от Мелемов като форма на педагогическа дейност.

Същото увеличение бе поискано от кмета на Смолян на заседанието на ОбС на 21 декември миналата година, но тогава предложението му събра 13 вместо необходимите 15 гласа заради отсъствието на двама съветници от ГЕРБ – Данчо Киряков и Славка Каменова. „За“ увеличението освен съветниците от ГЕРБ гласуваха Стоян Иванов, съветниците от ДПС Салих Аршински и Милен Журналов, „земеделците“ Костадин Василев и Юлия Кисьова. КРОС и БСП гласуваха „против“. А Филип Топов и тогавашният председател на ОбС Димитър Кръстанов се въздържаха.

„Общината така или иначе дофинансира детските градини с около милион годишно. Една от причините за промяната на таксата е това, че влиза нов рецептурник и храноденът в детските градини става 3.60 лв. Тоест с това вдигане намаляме тежестта, но така или иначе Общината ще дофинансира и смятам, че все пак в детските градини освен всичко друго, таксата не покрива дори храната, както казвам, да не говорим за другите неща. А въпреки, че детските градини са в добро състояние, се налагат постоянно някакви капиталови ремонти. Например подмяна на котел в една детска градина в момента. Не смятам, че е фрапиращо това вдигане, просто променят се условията, не са пипани от много години. Пак казвам, основното е това, че влиза нов рецептурник, с който ние трябва да се съобразяваме и по него храноденът става 3.60 лв.“ – мотивира се тогава кметът на Смолян.

Ако предложението на Мелемов бъде прието, таксата за целодневна детска градина в Смолян ще стане най-висока в областта. В момента най-много плащат в Златоград – 50 лв. на месец, по 45.00 лв. е таксата в Рудозем и Чепеларе, 40 лв. е в Девин, 35 лв. е в Неделино и Борино, 32 лева – в Доспат. В община Баните детската градина е безплатна.

Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close