Advertisement
КУЛТУРА

5 000 гости очаква Широка лъка на предстоящия кукерски празник

250  кукери ще гонят злото тази година на традиционния Песпонеделник, който ще се проведе на 5 март в смолянското село Широка лъка. Това стана ясно днес на пресконференция в община Смолян на която бяха оповестени подробности около организацията и провеждането на кукерския празник.

Тази година, освен широколъшките песяци ще участват пет състава – от Каравелово и Дъбене – Карловско, от село Драгоданово – Сливенско, от град Стралджа – Ямболско и от село Ябълково – Кюстендилско. Желаещите групи са били повече, но някои са получили откази, тъй като не може да бъде затворен пътят Смолян – Девин за повече от два часа, а изпълнението на всяка кукерска група е 15 минути, обясни кметът на Широка лъка Васил Седянков.

Той уточни, че  средствата за празника са осигурени от община Смолян и спонсори. Всички хотели в селото са резервирани. Движението на автомобили по пътя Смолян – Девин в Широка лъка ще бъде спряно от 11 до 12,30 часа на 5 март.

Седянков каза още, че с кмета на Момчиловци Сийка Суркова са поканили посланика на Южна Корея на гости. На 4 март корейският дипломат ще посети Момчиловци за Тодоровден, а на 5 март Широка лъка за Песпонеделник.

Кукерските дни ще започнат на 2 март от 14.00 ч. с откриването на изложба на детски рисунки „Кукери”, изработени от ученици от местното училище. От 16.00 часа  в НЧ „Екзарх Стефан“ ще бъде открита изложба живопис „Много богове“ на Георги Попов.

На 3 март от 11.00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на героите, загиналите за освобождението на България .

От 18,30 ч. ще има празнична програма в читалището, посветена на националния ни празник. В нея ще  участват  ученици от ОУ „Н. Вапцаров“ и НУФИ – Широка лъка, вокално танцова група при читалището и хор при пенсионерски клуб.

На 4 март от 18,30 часа НУФИ ще изнесе традиционния си концерт, посветен на 3 март.

Маскарадните игри започват в 11.00 часа на 5  март, обяви секретарят  на читалището в Широка лъка Гергана Чотрева. Има приемственост в тази традиция и се спазва от местното население, предава се от поколение на поколение, поясни и ръководителят на песяците Стоил Калфов. В кукерската група на Широка лъка членуват само мъже, докато в чуждите състави участват и жени. Отново ще бъде показана двойната маска, характерна за широколъшките кукери. Най-малкият кукер ще е на 8 години.  От следващата седмица песяците ще започнат да играят и обикалят селото.

Очакват се над 5 хиляди гости на предстоящия кукерски празник в селото.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!