ЗдравеНОВИНИ

40 мъже от Смолян се прегледаха безплатно за рак на простатата

На 8 април четиридесет мъже бяха прегледани безплатно от уролога д-р Васил Иванов в РЗИ – Смолян. Инициативата за профилактика на рака на простатата се организира от здравната инспекция по повод 7 април, Деня на здравето, и беше обявена от д-р Иванов в памет на д-р Здравко Кабадозов, специалист по урология, родом от Смолян. Прегледите включиха ехографско изследване и на бъбреците и пикочния мехур. Те предизвикаха силен положителен отзвук сред пациентите от професионализма, достъпността ивсеотдайното отношение на младия лекар, практикуващ в гр. Пловдив.

Резултатите от изследванията показват, че 25% от прегледаните са с доброкачествено увеличение на простата и при тях е назначено медикаментозно лечение. Двама са насочени за допълнителна образна диагностика и уточняване.

Информираме, че в България при мъжете над 50 годишна възраст профилактичният преглед включва и кръвно изследване за туморен маркер за рак на простатата, на всеки две години. Скрининговите изследвания за различни видове злокачествени заболявания са изключително важни, защото увеличават значително шансовете за ранно откриване на проблема – тогава, когато все още няма явни признаци, но е най-вероятно лечението да бъде успешно.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close